Arrenca la vacunació contra la grip a Catalunya amb 1,2 milions de dosis

L'objectiu de la campanya és protegir de la grip els principals grups de risc
L'objectiu de la campanya és protegir de la grip els principals grups de risc | Europa Press
Europa Press
13 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 12:02h

La campanya de vacunació contra la grip ha arrencat aquest dilluns a Catalunya amb la previsió de distribuir 1,2 milions de vacunes i un pressupost de 4,42 milions d'euros, una xifra semblant a la de l'any anterior.

Ho ha revelat en roda de premsa el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, que ha destacat que "no hi ha cap altre lloc a l'Estat que tingui tants punts de distribució vacunal com Catalunya", amb 1.300 centres acreditats.

L'objectiu de la campanya és protegir de la grip els principals grups de risc: persones de més de 60 anys, pacients amb patologies i factors de risc -sobretot crònics-, embarassades, treballadors sanitaris i personal que realitza serveis a la comunitat, com bombers i policies.

L'activitat gripal durant la temporada passada va ser moderada, amb una onada epidèmica que va durar nou setmanes i una incidència màxima de 453 casos per cada 100.000 catalans a finals de gener: "Aquest any volem reduir-lo i comencem ara dos mesos de campanya intensa de vacunació".

L'any passat es van detectar un total de 411 casos greus de grip, el 83% en persones no vacunades, per la qual cosa es podrien haver evitat, ha precisat la sotsdirectora de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, que ha admès que Catalunya "té encara molt marge de millora en vacunació".

Aquest any, la cobertura de la vacuna beneficiarà el 53% dels més grans de 60 anys -mentre que l'any passat era del 62% dels més grans de 65-, tot i que entre els malalts crònics d'entre 15 i 59 anys la xifra es desploma fins al 21%, per la qual cosa Cabezas ha destacat que es tracta d'"un dels punts febles que s'han d'anar millorant".

Sanitaris en risc

La grip causa anualment 30.000 baixes laborals a Catalunya, el que es tradueix en una mitjana de 100.000 dies a l'any, ha revelat Cabezas, que ha destacat que els professionals sanitaris són els que estan en més risc a causa d'una major exposició.

Per això, la campanya tindrà una especial incidència en els professionals mèdics, taxes de vacunació dels quals són "massa baixes", tenint en compte que només ho fa el 19% d'aquest col·lectiu, ha informat Cabezas.