Prop de 900 alcaldes defensen el 9-N a la Generalitat

Mas, als alcaldes: «Ens en sortirem» | 920 alcaldes tanquen files amb el 9-N, en un acte solemne de lliurament de les mocions en defensa del dret a decidir

Els alcaldes, abans d'entrar
Els alcaldes, abans d'entrar | Jordi Borràs/ND
Q.S.
06 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 11:07h
Mas, en el moment de rebre les mocions. Foto: Jordi Borràs

Emotivitat i solemnitat al Palau de la Generalitat. Aquest matí 920 alcaldes, des de Barcelona al municipi més petit del mapa de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà, han lliurat les mocions que llurs ajuntaments han aprovat en defensa de la consulta al president de la Generalitat, Artur Mas, que ha assegurat que “Catalunya se'n sortirà i l'Estat no se'n podrà sortir, ens en sortirem”.
 
En una tria hàbilment pensada, un alcalde representant de cada vegueria i de diferents partits ha lliurat les mocions al president. Marc Mur, l'ex-socialista alcalde de Flix, Fèlix Alonso, alcalde d'EUiA d'Altafulla, Jaume Casals, alcalde de Navàs i de la CUP o Albert Batalla, convergent i alcalde de la Seu, o Àlex Moga han estat els batlles triats per amb certa èpica mostrar el seu suport indiscutible amb la consulta.

Ha obert el torn de la cerimònia, el president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, que amb l'Associació de Municipis per la Independència han esperonat aquest projecte. Buch  s'ha mostrat convençut que els municipis no s'arronsaran davant el projecte de votar. “Som 920 ajuntaments, 37 consells comarcals i quatre diputacions, no és una dèria d'uns quants”, ha alertat.  “Estem amb els nostres pobles, amb el nostre poble, amb el nostre parlament i amb el nostre president, i units farem realitat que la democràcia sigui una realitat el 9-N”, ha afegit. “M'honora el teu coratge, el teu compromís, quan et giris ens veuràs a tots nosaltres”, ha conclòs Buch.

Unitat dels ajuntaments davant la consulta
 
En la mateixa línia s'ha expressat el president de l'AMI i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, que ha defensat la unitat dels ajuntaments “constitucionals” davant el repte democràtic que suposa la consulta. L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha entonat un discurs emocionat, fins un punt tremolós, per defensar la consulta. I amb un to gairebé d'un pare corprès ha animat als alcaldes i al Govern amb un “i ara, a guanyar!”. 
 
Mas per la seva banda ha complert el guió. Una mica més relaxat que ahir, ha repetit el discurs habitual de la duresa de l'Estat contra el procés.  "Ens posaran roques i pedres, però no se'n sortiran, nosaltres ens en sortirem, per molt que intentin aturar la veu del poble, no se'n sortiran", ha sentenciat. L'acte ha acabat amb crits d'independència i el cant d'Els Segadors.