L'àliga de Girona balla a Reus amb 25 més de catalanes

Han estat exposades i han fet els seus balls solemnes en la primera Trobada d'Àligues a Catalunya

Laia Solanellas
29 de setembre del 2014
Actualitzat a les 10:16h
Els nens han gaudit veient la varietat d'àligues. Foto: Laia Solanellas

Dissabte era una data assenyalada per molts. Un fet inèdit es produïa a partir de les onze del matí a la plaça del Mercadal de Reus, i és que poc a poc han anat arribant les 26 àguiles provinents de tot Catalunya per formar part de la primera Trobada d'Àligues, una convocatòria inèdita i que ha permès gaudir de «la senyora de la festa» i l'element més majestuós del bestiari popular en un escenari que per totes, excepte per la de Reus òbviament, no era l'habitual.

Han estat molts mesos de feina, tant per l'Ajuntament de Reus com pels membres del Col·lectiu Reusenc d'Activitats Culturals. L'àliga és l'element més protocolari de cada festa major, i aconseguir treure-la del municipi és molt difícil, per això la trobada d'avui era una oportunitat única per conèixer les homònimes de l'àliga reusenca. Un matí esplendorós ha fet que la plaça s'omplís de gom a gom durant la plantada dels elements. Els més petits, i no tant petits, s'han fet fotografies i han contemplat meravellats les singularitats de cada àliga participant. 

Les àligues de Reus i Tarragona han ballat juntes. Foto: Laia Solanellas 

Però el moment més esperat era a la tarda. A les 18:00 hores, molt puntual, les àligues han iniciat una cercavila pels carrers del centre de Reus per acabar, de nou, al Mercadal, on una munió de gent les esperava. Allí han realitzat una a una els seus balls de lluïment davant l'atenta mirada de milers de persones que han gaudit d'aquesta trobada. Només una anècdota ha fet passar uns moments d'incertesa, i és que l'àliga de Morella, la més antiga de Catalunya, ha caigut just quan es disposava a fer el ball, tot i que no s'han hagut de lamentar danys. Per posar el punt i final a una jornada festiva i única, totes les àligues han ballat conjuntament al mig de la plaça i s'ha entonat el Cant dels Segadors.

Les àligues que hi han pres part han estat la d'Agramunt, la de Badalona, la de Barcelona, la de Berga del carrer de la Pietat, la de la Bisbal de l'Empordà, la de Bonastre, la de Girona, Igualada, Lleida, Manresa, Mataró, Montblanc, Morella, les dues d'Olot, la de Tarragona, Vic, Vilafranca, el Vendrell, Reus, Sant Joan de les Abadesses, Terrassa, Torredembarra, Tortosa i Tremp.

La festa no s'acaba aquí, perquè ara a partir del 30 de setembre i fins el 31 d'octubre, el museu de la plaça Llibertat de Reus acollirà l'exposició «La senyora de la festa», sobre les àligues festives i que comptarà amb la presència de l'àliga de Cardona, Cervera, Sitges i Valls.
 

GALERIA DE FOTOS | Les imatges de la trobada