Antoni Pladevall guanya el Prudenci Bertrana de novel·la

Marta Rovira s'endú el Carles Rahola d'assaig i Francesc Puigpelat el Ramon Muntaner de literatura juvenil | Els premis literaris de Girona es van lliurar dijous al vespre a l'Auditori

Redacció Osona.com
19 de setembre del 2014
Actualitzat el 22 de setembre a les 16:06h
Antoni Pladevall
Antoni Pladevall | Adrià Costa
Antoni Pladevall, en una foto d'arxiu. Foto: Adrià Costa

El doctor en filologia clàssica i escriptor osonenc Antoni Pladevall (Taradell, 1961) ha guanyat el premi Prudenci Bertrana de literatura en la categoria de novel·la, amb “El dia que vaig fer vuit anys”. L’obra relata el passat "per comprendre el present” a través de un testimoni emocionant.

El Prudenci Bertrana és un dels guardons literaris catalans més importants a Catalunya. Pladevall rebrà 30.000 euros i la seva novel·la es publicarà el proper novembre.

L’escriptor osonenc ha explicat aquest dijous que la seva obra és un diàleg agredolç on es descobreix a ell mateix: “Potser mai deixarem de ser nens, ja que som persones en construcció permanent”.

Els premis literaris de Girona s’han lliurat aquest dijous a la nit, en una gala a l’Auditori de la ciutat. Hi han assistit el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont; i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs. A part del Prudenci Bertrana de novel·la, s'han entregat el Carles Rahola d'assaig, el Ramon Muntaner de literatura juvenil i el premi Lletra.

Marta Rovira, Francesc Puigpelat i Llegir en català, els altres premiats

La sociòloga Marta Rovira (Banyoles, 1969) ha estat la guanyadora del 35è premi Carles Rahola d'assaig per l'estudi La Transició franquista, un exercici d'aproximació històrica. Rovira narra sobre com les elits han construït el relat d'aquest període històric, mentre els ciutadans exercien un rol de mers espectadors.

El 29è premi Ramon Muntaner de literatura juvenil ha recaigut sobre Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) per Romeu i Juleta. Segona Part. La narradora és Judith Shapespeare, la suposada filla del cèlebre dramaturg anglès que explica què va passar realment amb la parella. En aquesta segona part de la història s'acaba el romanticisme i hi planeja fins i tot un possible divorci.

Finalment, el 14è premi Lletra s'ha donat al projecte Llegir en català, de l'associació d'editorials independents. El guardó ha canviat l'enfoc i ja no es dóna a la millor web de literatura catalana, sinó a la millor iniciativa digital de literatura catalana. El projecte Llegir en català serveix per difondre el material d'aquestes editorials independents, posant especial èmfasi en les xarxes socials.