Quasi trenta àligues dels Països Catalans a Reus en una trobada inèdita

Serà la primera Trobada d'Àligues que es fa a tot Catalunya | Les de Girona, Olot i La Bisbal hi seran presents

Laia Solanellas
08 de setembre del 2014
990_14101746652unnamed
990_14101746652unnamed
La trobada ha estat fruit de molts mesos de feina. Foto: L.S.

Les festes de Misericòrdia aquest any tindran un acte molt destacat. Per primer cop en la història, gairebé una trentena d'àligues d'arreu dels Països Catalans es trobaran a Reus en la primera Trobada d'Àligues organitzada pel consistori reusenc i el Col·lectiu Reusenc d'Activitats Culturals. La data serà el 27 de setembre, i s'iniciarà a les onze del matí amb la plantada de totes les àligues que hi prendran part. De moment n'hi ha 28 de confirmades de les 33 peticions que es van fer. Tant Francesc Ribero, cap de colla de l'Àliga de Reus, com el regidor de cultura, Joaquim Sorio, han volgut insistir en la dificultat de moure aquest element festiu, i una prova d'això és que mai s'havia realitzat una trobada com aquesta.

De fet, les àligues que han declinat la petició són la de Berga que surt per la Patum perquè als seus estatuts especifica que no pot sortir del poble, la de Solsona, la de Cervera i la de Pollença, també per motius similars. Tanmateix sí que hi seran presents òbviament la de Reus, la de Tortosa, les dues d'Olot, la de Tarragona, la de Valls, la de Barcelona, la de Lleida, la de Sant Joan de les Abadesses, la de Montblanc, la de Manresa, la de Sitges, la d'Agramunt, la de Torredembarra, la de Badalona, la de Mataró, Tàrrega, el Vendrell, Tremp, Cardona, Vic, Igualada, Bonastre i una de les de Berga. Menció especial per les quatre àligues més antiques de Catalunya que també hi prendran part: la de la Bisbal de l'Emporda, la de Morella, la de Girona i la de Vilafranca del Penedès.

Els cartells que anuncien els actes són obra de l'estudi Ovni. Foto: L.S. 

El dia de la trobada a partir de les 12:00 hores els ciutadans podran veure totes les àligues plantades al Mercadal, i a les cinc de la tarda es farà una trobada institucional amb els alcaldes dels municipis que hi prenen part. El moment més esperat però serà a les 18:00 hores, quan es farà una cercavila amb totes les àligues des del Mercadal, per la plaça Sant Pere, la raval de Santa Anna i acabarà a la mateixa plaça Mercadal, punt on es viurà un moment únic, ja que cada àliga farà el seu ball solemne amb el seu acompanyament musical. Finalment la festa s'acabarà amb un ball a La Palma a partir de dos quarts de dotze de la nit. En total unes 500 persones es mobilitzaran per realitzar aquest acte a la capital del Baix Camp.

Una exposició de «La senyora de la festa»

Aquesta trobada única es complementarà amb una exposició de la figura d'aquest element festiu, el més antic de Catalunya ja que es va començar a utilitzar a mitjans del segle XIV en festes populars. Alhora també es tracta de l'element més protocolari i un símbol de ciutat. 

Per explicar-ho amb detall s'ha preparat una exposició al museu de la plaça de la Llibertat, des del 30 de setembre fins al 31 d'octubre, sota el títol «La senyora de la festa», que a més també comptarà amb la presència de les àligues de Valls, Cardona i Sitges.