Els infants Saharauis que han passat l'estiu a Girona tornen a Tindouf

Divendres a la tarda agafaran l'avió que els portarà al camp de refugiats on viuen durant l'any | Una vuitantena de menors han fet estada a les comarques de Girona

Redacció
21 d'agost del 2014
576_1368090842saharaui
576_1368090842saharaui
Una mare envoltada amb la bandera saharuí en primer terme. Foto: Arxiu ND

La trentena de nens i nenes sahrauís que han passat l'estiu acollits en famílies gironines tornaran demà cap als camps de refugiats de Tindouf. Les famílies acollidores acomiadaran els infants des del Pavelló Municipal de Girona-Fontajau cap a les tres de la tarda, al mateix lloc i a la mateixa hora en què van arribar el passat 22 de juny. En total, una vuitantena d'infants saharauís s'han estat aquests dos mesos a les comarques gironines.

Les famílies d'acollida, que se sumen al programa "Vacances en Pau",  es comprometen a mantenir-los i a fer-los les corresponents visites al metge durant aquests dos mesos. Mentre són aquí, passen les revisions mèdiques completes, tenen una bona alimentació i, a més, es dóna veu al conflicte.

Viuen durant l'any sense aigua ni electricitat

Aquests nens durant l'any viuen en camps de refugiats, sense aigua ni electricitat. La iniciativa que a l'estiu viatgin a Catalunya surt del mateix Front Polisario, el govern de la República Àrab Saharaui Democràtica (RASD). Els nens decideixen si volen agafar l'avió o no i, durant l'estada a Catalunya, cada setmana parlen per telèfon amb les seves respectives famílies.

Moltes de les famílies acollidores, al llarg de l'any mantenen el contacte amb l'infant, ja sigui per telèfon o amb alguna visita esporàdica. Durant les setmanes que passen junts, per les famílies és com un fill més. Arreu de Catalunya aquest estiu han vingut uns 400 nens i nenes saharauis. Són menys que altres anys, ja que la crisi ha fet baixar el nombre de famílies acollidores.

El Sàhara, colònia espanyola fins que la van regalar al Marroc

El conflicte del poble Saharaui fa anys que dura i cada vegada es troba més enquistat. El territori va ser una colònia espanyola fins al 1975, quan Espanya va signar un acord mitjançant el qual transferia la seva administració al Marroc i a Mauritània. L'ONU mai va reconèixer el traspàs de poders i l'acord va servir per donar ales al Marroc per autoproclamar-se propietari del territori.

Des de llavors han estat nombrosos els dirigents internacionals que han intentat posar remei al conflicte entre el Marroc i el Front Polisario, que reclama la independència de la RASD. Els dos governs havien signat un acord per fer un referèndum sobre la sobirania del territori el 26 de gener del 1992, però Marroc l'ha anat posposant sine die.

Actualment un mur de més de 2.000 quilòmetres divideix el Sàhara Occidental del nord a sud. A l'oest els territoris ocupats pel Marroc i a l'est els camps de refugiats amb els denominats pel Front Polisario "territoris alliberats".