Dimarts comença l'Ésdansa, convertit en referència de la dansa tradicional

El festival de Les Preses enceta edició amb rècord d'inscripcions als tallers formatius | Un total de 7 grups internacionals i 3 de la península ballaran fins dissabte

Sangre Mulata, un dels grups convidats a l'Ésdansa 2014
Sangre Mulata, un dels grups convidats a l'Ésdansa 2014 | Ésdansa
Andreu Oliveras
18 d'agost del 2014
Sangre Mulata, un dels grups convidats a l'Ésdansa 2014. Foto: Ésdansa

Sibèria, Bolívia, Polònia, Zàmbia, República Dominicana, Bulgària i Mèxic són els 7 països convidats en la trenta-dosena edició del Festival Internacional de Música i Dansa de Les Preses. L'Ésdansa tindrà lloc del 19 al 24 d'agost i comptarà, a més, amb la presència del compositor basc Kepa Junkera i els ripollesos Tururut Bonaigua, que presentaran un espectacle conjunt.

Pel seu director, Jordi Fosas, l'Ésdansa "s'ha convertit en més que un festival". Segons Fosas, el rècord d'inscripcions en la tercera edició dels tallers Ésdansa't suposen "la consolidació d'un campus de dansa tradicional". Els participants que s'han apuntat en aquesta oferta formativa vénen d'arreu de Catalunya. Es tracta, principalment, de gent que li agrada el món de la dansa i aprofita per passar uns dies a la Garrotxa.

Sibèria i República Dominicana encetaran les Nits de Dansa

El festival començarà dimarts al matí amb els primers tallers Ésdansa't i l'obertura de l'espai dedicat al públic infantil amb el Petit Ésdansa. A dos quarts de deu del vespre, ballaran els siberians Els Cants de l'Estepa i els dominicans Sangre Mulata. Seran els protagonistes de la Nit de Dansa al recinte del festival. Com cada any l'entrada és gratuïta i els grups ensenyen a ballar les seves coreografies a tothom qui vulgui aprendre'n. 

Al dimecres, continuen els tallers i el Petit Ésdansa i els balls bolivians de la companyia de Manuel Acosta agafaran les regnes de la segona Nit de Dansa. Ho faran acompanyats dels búlgars Partners. La nit del dijous estarà dedicada a la música polonesa de la mà de Snutki i als ritmes zambians de Kasama

Divendres al vespre tindrà lloc el primer plat fort del festival, un concert que barreja la música basca amb les cançons tradicionals del Ripollès. Kepa Junkera i el grup Tururut Bonaigua s'ajunten per presentar Topaketa Ripollès-en, un projecte basat en les cançons i melodies de Beget combinades amb perles del repertori basc.

El plat fort del festival és l'espectacle del dissabte a la nit

Dissabte a les deu de la nit hi ha l'espectacle estrella de l'Ésdansa: la demostració de danses tradicionals de diferents països sobre l'escenari del festival. Aquest any, es podrà veure una acurada selecció del repertori Siberià, Bolivià i de Zàmbia, acompanyats del grup amfitrió: l'esbart dansaire Marboleny de Les Preses. En acabat, passades la mitja nit, tindrà lloc una altra Nit de Dansa, en aquest cas, a càrrec de la companyia mexicana Guadalupe Omexochitl.

L'Ésdansa acabarà diumenge a la nit amb el Dansajove, on el grup jove de la Marboleny oferirà un espectacle conjuntament amb els grups de República Dominicana, Mèxic i Polònia. Els únics espectacles de pagament són el concert de divendres i els dos espectacles de dansa de dissabte i diumenge. El festival també durà a terme Festacarrer de Dia i Festacarrer de Nit el dissabte 23 d'agost pel poble de Les Preses.

Snutki, la companya polonesa convidada a l'Esdansa 2014. Foto: Ésdansa

Compra les entrades aquí