Unió de Pagesos intenta deixar anar una cria de senglar a la seu del Govern de Girona

L'objectiu de la protesta era reclamar que es declari l'emergència cinegètica per frenar la superpoblació de l'animal

per ACN, 14 d'agost de 2014 a les 10:53 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'agost de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Unió de Pagesos (UP) va intentar deixar anar ahir una cria de senglar a la seu de la Generalitat a Girona per reclamar que es declari l'emergència cinegètica per frenar la superpoblació d'aquest animal i altres com conills, cabirols o voltors. El sindicat agrari ha assegurat que la situació és greu, pels danys que provoquen als camps de conreu, i demana que es facin batudes extraordinàries i es puguin instal·lar trampes per reduir la població. La situació és especialment preocupant a les comarques gironines, sobretot al Pla de l'Estany i a la Garrotxa. UP recorda que s'han comptabilitzat 20 exemplars per cada 100 hectàrees quan el màxim hauria de ser vuit.
 
UP reclama al Govern que actuï amb "celeritat, contundència i efectivitat" per reduir la població de fauna cinegètica a les comarques gironines. El sindicat agrari assegura que la situació actual és "insostenible" i que els pagesos acumulen pèrdues pels danys que causen aquests animals als cultius. De fet, han explicat que molts agricultors han canviat el tipus de cultiu per atraure menys senglars. Ara, per exemple, exposen que pràcticament han desaparegut el conreu del gira-sòl a la demarcació.
 
El sindicat recorda que Medi Natural té "una eina a les seves mans" però acusen el Govern de no desplegar-la amb la rapidesa necessària. "Unió de Pagesos ha insistit en els últims mesos en la necessitat d'activar l'emergència cinegètica, que habilita l'administració catalana per decidir mesures excepcionals de caça per reduir la superpoblació de fauna salvatge si aquesta produeix danys a l'agricultura", exposa el sindicat.
 
Per això, insten el Govern a decretar l'emergència cinegètica a determinades zones de les comarques gironines, essencialment al Pla de l'Estany i a la Garrotxa. Els pagesos recorden que el llindar per poder declarar zones d'emergència cinegètica són vuit exemplars de senglar per cada 100 hectàrees però se n'han comptabilitzat vint.
 
El responsable de medi natural d'UP, Joan Montesó, va afirmar que un dels problemes és la falta de coordinació entre Govern, pagesos, Agents Rurals i caçadors. UP demana als Agents Rurals que estiguin al costat dels pagesos que sofreixen pèrdues per culpa de la fauna cinegètica i que deixi de "fiscalitzar-los". També consideren que l'acció dels caçadors com a pràctica esportiva és "insuficient" perquè el 2013 van abatre 15.000 senglars i, tot i això, hi ha excés de població.
 
Els pagesos asseguren que estan farts de "reunions i bones paraules" i reclama al Govern que actuï de forma urgent. Durant la protesta, UP va penjar cartells davant la seu de la Generalitat a Girona amb fotografies de camps destrossats per fauna cinegètica. A més, van portar una cria de senglar i la van posar dins una mena de gàbia a les escales de l'edifici.
 
Com que el personal de seguretat va tancar la porta d'accés a l'oficina d'atenció ciutadana, els pagesos van agafar el senglar i van rodejar l'edifici intentant entrar per una altra porta de la seu del Govern. L'objectiu era deixar anar la cria de senglar dins l'edifici per reclamar mesures urgents. Els vigilants de seguretat van barrar l'accés als pagesos i, després d'un moment de tensió i una empenta, els pagesos van abandonar l'edifici.

 

Participació