Un 77% dels catalans acceptaria pagar per buscar bolets

Ho farien si els diners s'invertissin en boscos, segons el CEO

Nació Digital
29 de juliol del 2014
Un cistell ple de camagrocs, al mercat de Vic
Un cistell ple de camagrocs, al mercat de Vic | Adrià Costa
Un cistell ple de camagrocs, aquest dimarts al mercat de Vic. Foto: Adrià Costa

Un 77,1% dels catalans acceptaria pagar per buscar bolets si els diners recaptats s'inverteixen en els mateixos boscos. Així ho destaca un dels punts de l'última onada del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) relatiu a quin model de gestió cal aplicar en la recol·lecció de bolets. Així mateix, l'enquesta reflecteix que un 67,20% de la població, tant practicants com aquells que no ho són, accepta la regulació d'aquesta activitat per part de la Generalitat. El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural recorda que a Catalunya hi ha 1.212.856 practicants d'aquesta activitat, que representen un 23% de la població.

D'aquests, els que es consideren com a buscadors habituals, els que hi van més d'una vegada, són el 83,50% i el 19,20% de la població total.

Pel que fa als propietaris dels boscos, el 54,6% està d'acord que els propietaris que permeten la recollida de bolets al seu bosc haurien de ser recompensats. Així mateix, el 68,5% considera que s'han de tractar de forma diferent els recol·lectors de bolets comercials que els que recullen per a consum propi.

Per últim, la població acceptaria el pagament de l'activitat si hi ha una contraprestació en el destí dels diners recaptats i si hi ha una explicació clara i transparent del perquè es fa i com es fa.

Augmenten els caçadors de bolets

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural recorda que en els últims 20 anys l'activitat de la recol·lecció de bolets ha sofert un increment de practicants desmesurat. Aquest increment de boletaires comporta que els terrenys forestals pateixin una concurrència de visitants excessiva, no controlada, la qual cosa perjudica considerablement el mantell forestal, en detriment de la seva producció, i encara més greu, malmet el miceli i les arrels de les espècies forestals micorizades, segons remarca la conselleria.

També assenyala que mentre que els bolets tenen un preu de mercat moltes vegades elevat, actualment a Catalunya la recol·lecció és gratuïta, no genera cap benefici directe al propietari forestal i en canvi sí que li comporta perjudicis. El Departament considera que aquest fet és totalment injust per al propietari que ho ha de gestionar, atès que el manteniment de la massa forestal en bones condicions és un benefici mediambiental per a la societat de valor incalculable.