Banyoles reviu la Patum Infantil de Berga

Maces, Angelets i Guites mostren la festa berguedana a la Fira del Món del Foc

Redacció NacióBerguedà.cat
22 de juliol del 2014
Salt de Maces de Banyoles
Salt de Maces de Banyoles | S. Montaner
Dos Angelets al salt de Maces de Banyoles Foto: Sergi Montaner

Més de 150 berguedans i les comparses de les Maces i les Guites de la Patum Infantil s’han desplaçat aquest diumenge a Banyoles en motiu de la IV Fira del Món del Foc. En aquesta, les dues comparses han mostrat, de manera simbòlica i al ritme del Tabal, què és la Patum de Berga, en la fira més important de la cultura popular catalana que usa elements de pirotècnia.
 
Maces, Angelets i Guites han realitzat els seus respectius salts a la capital del Pla de l’Estany a partir de les 12.00 del migdia i, segons ha explicat el coordinador de la Patum Infantil, Sergi Montaner, tothom ha gaudit d’una jornada “festiva i divertida”. A més, ha destacat que els músics de la Cobla de La Bisbal s’han “adaptat perfectament” als ritmes de la Patum i, finalment, els gegants de Banyoles també han ballat Tirabols: “Hem acabat creant vincles curiosos i, alhora, divertits”, ha conclòs. 
 
Per altra banda, Montaner ha destacat el “respecte i cordialitat” dels organitzadors de la Fira i, especialment, de Pere Casellas. Segons ha dit, tota la gent de la Patum Infantil i acompanyants han rebut molt bon tracte de part dels organitzadors, tot i que ha precisat que no ha estat fàcil moure i programar els salts a Banyoles. En aquest sentit, ha declarat que segurament no es repetiran experiències semblants, malgrat que “ha estat un viatge històric i inoblidable”.
 
El compte pendent de la Patum
 
El coordinador de la Patum Infantil ha explicat que anar a Banyoles a la Fira del Món del Foc ha resolt “un petit compte pendent” que es tenia amb la Federació de Diables i Bestiari de Catalunya ja que, gràcies a ells, es van poder mantenir la Patum i la resta de festes catalanes que utilitzen pirotècnia tal i com eren abans de la Llei europea del foc. 
 
Montaner ha recordat que d’ells va néixer la idea de fer la manifestació a Berga i ha afirmat que “no van fallar”. Gràcies a això, es va aconseguir la repercussió mediàtica necessària perquè es fes pressió i per buscar una solució: “Va venir tot Catalunya i els n’hi devíem una de grossa”, ha acabat.

Salt de Maces de la Patum Infantil a Banyoles Foto: Sergi Montaner

Un salt de Maces a Banyoles Foto: Sergi Montaner