El Sareb cedeix a la Generalitat pisos de Girona i Salt per a lloguer social

En posarà 600 de tot Catalunya a disposició de l'Agència de l'Habitatge, que encara no ha fet públic de quins habitatges es tracta

Redacció
14 de juliol del 2014
Pisos buits propietat d'immobiliàries i bancs en una imatge d'arxiu
Pisos buits propietat d'immobiliàries i bancs en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
Pisos buits propietat d'immobiliàries i bancs en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presidit aquest dilluns la signatura d'un acord entre la presidenta de la Sareb, Belén Romana, i el president de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, Carles Sala, pel qual el 'banc dolent' cedeix 600 pisos a la Generalitat per destinar-los a lloguer social.
 
Tots estaran situats en els 72 municipis on la Generalitat ha documentat l'existència d'una forta demanda d'habitatge a preu social i els inquilins pagaran una quota mensual de 150 euros. Entre els 72 municipis on es troben aquests habitatges hi ha Salt i Girona, tot i que l'Agència de l'Habitatge encara no ha fet públic ni la quantitat de pisos que es disposaran a les dues ciuats, ni la seva localització. Arreu de la demarcació, el Sareb també cedirà pisos de Banyoles, La Bisbal, Blanes, Castelló d'Empúries, Figueres, Lloret de Mar, Olot, Palafrugell, Roses i Sant Feliu de Guíxols.
 
Els pisos, que sortiran al mercat de manera esglaonada, els gestionarà l'Agència de l'Habitatge de Catalunya durant un període de quatre anys prorrogables. Una vegada acabat aquest termini, la Sareb recuperarà la titularitat dels pisos i se subrogarà els contractes de lloguer. És el primer contracte d'aquest tipus que signa aquesta entitat privada, que es va crear el 2012 per impulsar el sanejament del sector financer espanyol.
 
Més de 1.200 pisos d'entitats bancàries en lloguer social
 
Amb el conveni signat avui, l'Agència ja gestionarà 1.230 habitatges, en modalitat de lloguer social, cedits per entitats financeres. L'any 2013, CatalunyaCaixa va cedir 400 pisos, pels quals els inquilins paguen entre 150 i 350 euros mensuals, en tot cas procurant que el lloguer no sigui mai superior al 30% dels ingressos nets de la unitat familiar dels llogaters.
 
El passat mes de febrer, Bankia va signar un altre conveni que va comportar la cessió de 230 pisos, en aquest cas amb un lloguer mensual que en cap cas superarà el 25% dels ingressos nets totals de la família.

El Bloc de Salt ocupat durant mesos per la PAH. Foto: Lourdes Casademont/ACN