Els Aligots de Girona participen a la mítica cursa d'orientació Jukola

Sortida de la mítica Jukola
Sortida de la mítica Jukola | Cedida Club Aligots
Redacció NacióMuntanya.cat
19 de juny del 2014
Sortida de la Jukola. Foto: Cedida Club Aligots

Un equip dels Aligots de Girona ha participat aquest cap de setmana a la mítica Jukola de Finlàndia, considerada la més gran de totes les curses d'orientació que es disputen a nivell mundial. Es va crear el 1959 i ja acumula seixanta-sis edicions esdevenint, en aquest esport, l'equivalent al Tour de França o l'Ultratrail del Montblanc, en les respectives disciplines.

La prova es disputa a l'entorn dels boscos i llacs de Vehmersalmi a Kuopio, ciutat fronterera de la Lapònia finesa. Enguany hi han participat 16.000 corredors, davant de 30.000 espectadors i la retransmissió en directe a sis països nòrdics amb audiències equiparables al futbol. L’organització crea cada any una petita ciutat de fusta per rebre els milers de persones que s'hi congreguen que desapareix al cap d’uns dies per tal de deixar l’entorn natural com si no hagués passat res. La prova es realitza per equips i en modalitat de relleu: quatre en el cas de les noies i set en els homes. Cada corredor ha de trobar una vintena de fites al mig d’un interminable bosc, tornar al lloc de sortida, i passar el relleu al següent company.

El dissabte es van córrer les categories per a joves i la Venla, la prova femenina. L’equip danès de l'OK Pan Arhus es va imposar per davant de les locals del Tampereen Pyrintö amb un temps de 2:56:41. Però la festa de veritat va començar a les 11 del vespre de dissabte, encara clar a la Lapònia finesa. Sortien a la vegada els prop de 1.500 corredors del primer relleu deixant una imatge espectacular. Un d’ells Marc Amat, primer rellevista de l’equip dels Aligots Girona Orientació, l’únic equip completament català en competició enguany. Uns 20 minuts després s’amagava el sol i començaven les hores més complicades per orientar-se. Després d’un molt bon inici que situava els Aligots entre els 400 primers, la foscor feia una mala passada i es baixava fins la posició 1.004 al fer el primer canvi (1:51:54). Lluís Bedos, la perla gironina d’aquest esport, feia un relleu a l’alçada dels millors, i l’equip pujava fins al 514è lloc (3:27:44) amb un remuntada increïble. El tercer en sortir era Roger Fonseca que feia el canvi en 744è lloc (5:41:53). A les 3 de la matinada, ja clat, Joan Gomez tornava a guanyar posicions i deixava el conjunt gironí a la posició 699 (7:10:22).

Mentre el cinquè rellevista gironí, Amadeu Breva buscava les seves fites, amb un temps de 7:59:01 i només per 11 segons d’avantatge, entraven a l’arribada els guanyadors. L’equip dels finesos del Kalevan Rasti superaven als suecs del IFK Lidingö SOK davant del deliri de l’afició local en un emocionant esprint final a la recta d’arribada. Breva tancava el seu relleu en 689è lloc (8h:53:38) mentre que Manel Toston ho feia 749è (11:21:49) en un relleu més llarg que els anteriors. Però la cirereta al pastís la va posart ja ben entrat el matí de diumenge el darrer dels gironins, Jordi Sunyol, que tenia la responsabilitat de fer l’últim relleu que era també el més llarg i amb més balises. Els Aligots tancaven de forma molt positiva la seva participació retallant 63 posicions i acabant al lloc 686è d’aquesta mítica prova. El temps final 13 hores 52 minuts 54 segons, a gairebé 6 hores dels guanyadors.