Uns 2.400 estudiants gironins inicien les temudes proves de selectivitat

Les notes es coneixeran el 27 de juny | Per accedir als graus de mestre d'Educació infantil i primària caldrà passar un examen de llengua catalana i castellana

Redacció GironaInfo.cat
11 de juny del 2014
Alumnes gironins escolten les últimes instruccions del tribunal abans de començar amb la primera prova de la selectivitat, l'examen de castellà.
Alumnes gironins escolten les últimes instruccions del tribunal abans de començar amb la primera prova de la selectivitat, l'examen de castellà. | Tania Tapia
Alumnes gironins escolten les últimes instruccions del tribunal abans de començar amb la primera prova de la selectivitat, l`examen de castellà. Foto: Tania Tapia

Les proves d'accés a la universitat (PAU) han començat aquest dimecres a Catalunya amb 31.025 estudiants, una xifra lleugerament superior a l'any passat, quan van realitzar les proves 30.250 alumnes, segons la Secretaria d'Universitats i Recerca. Entre aquests, n'hi ha 2421 de les comarques gironines: Alt Empordà (382), Baix Empordà (354), Gironès (842), Garrotxa (215), Ripollès (56), Selva (456) i Pla de l'Estany (116).

Les proves tindran lloc en horari de matí i tarda, de dimecres a divendres, dies 11, 12 i 13 de juny.  Del total d'alumnes matriculats al conjunt del país, 25.623 vénen del Batxillerat, 2.136 han fet matrícules lliures, procedents de Batxillerat d'altres anys, i 3.266 accedeixen des de cicles superiors per examinar-se d'alguna assignatura en la fase específica. Les PAU es divideixen en dues fases, una de general que és obligatòria amb cinc exàmens, i una d'específica voluntària per a tots els estudiants.
 
Segons ha informat Secretaria d'Universitats, la Comissió Coordinadora de les PAU ha revisat tots els protocols d'actuació, redacció i producció dels exàmens, així com els processos de seguiment de les proves, amb l'objectiu de "millorar els estàndards de qualitat i seguretat en totes les proves". Una revisió que es produeix després que l'any passat es detectés un error en l'enunciat d'una equació de l'examen de matemàtiques, prova que els alumnes que ho van demanar van poder repetir. També es van produir errors de tecleig o ortogràfics en altres dos exàmens.
 
En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes: llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera, història o història de la filosofia i una matèria de modalitat, tot i que es poden examinar de fins a tres. Els alumnes que obtinguin un cinc de mitjana entre la nota de Batxillerat i la fase general de les PAU hauran superat les proves i tindran la nota d'accés a la universitat. 
 
En la fase específica, es ponderen les dues millors qualificacions de matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar i es calcula la nota d'admissió que pot arribar fins als 14 punts. Les notes obtingudes en les matèries examinades com a fase específica caduquen als dos anys.
 
En total hi ha 153 tribunals examinadors en centres d'educació secundària i edificis universitaris de 18 poblacions. Els estudiants podran conèixer les notes a partir del 27 de juny a Internet i el 30 de juny als seus centres.   
 
Com a novetat, i coincidint amb les PAU, 703 alumnes procedents de matrícula lliure i de cicles formatius de grau superior realitzaran la prova d'aptitud personal, és a dir, una prova de llengua catalana i una prova de llengua castellana, per accedir als graus de mestre en Educació infantil i primària.

Horaris dels exàmens de les PAU