ERC guanya les eleccions a les comarques gironines

CiU i ICV pugen més de cent mil vots cadascun i reforcen el bloc sobiranista | El PSC s'enfonsa i perd 22 punts a les comarques gironines, en relació a les europees de 2009

Redacció
26 de maig del 2014
Junqueras, Terricabras i Maragall celebren els resultats d'ERC.
Junqueras, Terricabras i Maragall celebren els resultats d'ERC. | Jordi Borràs
Pots consultar tots els resultats  en aquest enllaç

Junqueras, Terricabras i Maragall celebren els resultats d'ERC. Foto: Jordi Borràs/Nació Digital.

La victòria d'ERC a Catalunya impulsa l'onada del dret a decidir, sobretot perquè l'ascens dels republicans no es fa a costa de les altres forces sobiranistes. De fet, CiU i ICV han incrementat notablement el nombre de vots absoluts i, en conjunt, les tres forces que van participar -amb la CUP- en l'acord del 9 de novembre freguen el seixanta per cent dels vots totals. De l'altre cantó a Catalunya, el PSC ha patit una caiguda dramàtica, fins el punt de perdre la meitat dels vots, a més de perdre la primera posició en la majoria de les grans ciutats, inclosa Terrassa, la ciutat on Pere Navarro va ser alcalde durant deu anys.

El PP s'acosta a la marginalitat a Catalunya, amb un pobríssim 9'8 per cent i Ciutadans puja, però no s'enlaira amb un 6'3 per cent. La sorpresa, a Catalunya i el conjunt de l'estat, ha estat Podemos, que ha entrat amb 5 eurodiputats. Amb l'afegit que aquesta nova força d'esquerres estatal dóna suport al dret a decidir dels catalans.

Pel que fa a Girona, la victòria també ha estat per a ERC, amb 594.149 vots a totes les comarques gironines, i un 23,6% de vot percentual, gairebé 14 punts més que a l'any 2009. A molt poca distància, CiU, amb un 21,86%, i ja a molt lluny, un PSC en hores bixes, amb un 14,28% dels vots, 22 punts per sota les eleccions anteriors. ICV puja al quart lloc, amb un 10,3%, i PP, un altre dels perdedors de la nit, cau fins a la cinquena, amb un 9,8%.

Pel que fa al conjunt de l'Estat espanyol, el PP ha guanyat, amb 16 eurodiputats, per damunt del PSOE, amb 14. Però la gran notícia ha estat que el bipartidisme tradicional ha quedat per sota del cinquanta per cent. UPyD puja d'1 a 4 diputats, però es queda molt per sota de les expectatives. Esquerra Unida tampoc es dispara, amb 6 eurodiputats, amb tota probabilitat a causa de Podemos. Jordi Sebastià, de Compromís, serà eurodiputat i Bildu també entra.

Pots consultar tots els resultats  en aquest enllaç