Els cuiners gironins es comprometen amb els vins de la DO Empordà

Més de 350 xefs i una desena de col·lectius gastronòmics donen suport als vins empordanesos als seus restaurants i arreu

J. Nebot/ Redacció
06 de maig del 2014
576_1399316006650-declaraci-restauraci-do-empord
576_1399316006650-declaraci-restauraci-do-empord
Foto de grup dels cuiners i cellerers que han donat suport als vins de la DO Empordà, amb Joan Roca, el director de l'INCAVI, Jordi Bort, i el president de la DO Empordà, Josep Blanch, al centre Foto: Joan Nebot

Més de 350 cuiners gironins i una desena de col·lectius gastronòmics de les comarques gironines i d’Osona han subscrit la Declaració dels cuiners de Girona en suport dels vins de la DO Empordà, en el què els restauradors inscrits es comprometen a afavorir el consum dels vins de la denominació empordanesa als seus establiments i arreu.

Els col·lectius que han subscrit la declaració són: Vall de Camprodon, Cuina de l’Empordanet, Cuina Pirinenca, Cuina Volcànica, Cuina del Vent, Fogons de la Vall de Ribes, Girona Bons Fogons, Grup Gastronòmic del Pla de l’Estany, Joves Cuiners i Osona Cuina. Els més de 300 cuiners pertanyen a localitats de totes les comarques gironines i d’Osona i regenten establiments de categories diverses, però amb una destacada presència de restaurants de cuina catalana, mediterrània, casolana o creativa.

La declaració neix a partir d’una proposta que el sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca, va fer al Consell Regulador de la DO Empordà que ha tirat endavant la iniciativa.

Josep Roca ha explicat a VADEVI.cat que "la cuina aglutina diversos aspectes, com són el territori i els productes de qualitat, així que la cuina ha d'abraçar el vi local i l'ha d'enaltir. Els cuiners han de veure proper el món del vi i n'han de parlar, perquè el vi és un aliment i és paissatge". I ha afegit que "els dos col·lectius, cuina i vi, s'han de donar la mà, perquè junts sumen". Respecte a la declaració dels cuiners en suport del vi empordanès, ha dit que "ha de ser un punt i seguit".

La declaració s’ha presentat durant la celebració, a Mas Marroch, de la jornada de tast "Vins de Tramuntana", una trobada bianual en què es presenten els vins empordanesos als professionals de l’hostaleria, la restauració, la distribució o el comerç de les comarques gironines.

Coincidint amb la jornada, cuiners i cellerers han participat en un acte conjunt per fer pública la declaració. L’acte s’ha iniciat amb el parlament del president del Consell Regulador de la DO Empordà, Josep Blanch, que ha agraït el suport dels professionals de la restauració en la promoció dels vins de l’Empordà. També ha remarcat que la suma d’esforços i sinergies d’aquests dos col·lectius ja tenen efectes positius pels dos sectors alhora que fomenten el turisme, dinamitzen el sector agrícola i preserven el paisatge.

Després dels parlaments, el cuiner Joan Roca, del Celler de Can Roca, ha llegit el text de la declaració, abans que els participants s’hagin fet una foto de família. Per acabar, els representants del Consell Regulador de la DO Empordà han lliurat als cuiners un distintiu que identifica els seus restaurants com a col·laboradors en la difusió dels vins empordanesos.

Aquesta declaració de suport coincideix amb el millor moment de la història de la denominació empordanesa que el 2013, per primer cop, va vendre més de 5 milions d’ampolles en un any. Un rècord de vendes acompanyat per un creixent reconeixement a la qualitat dels vins empordanesos a les guies i concursos nacionals i internacionals.

Text de la Declaració dels cuiners de Girona en suport dels vins de la DO Empordà:

MARIDATGE GIRONÍ

Atès que la Denominació d’Origen Empordà és l’única de tota la demarcació gironina.

Tenint en compte la transcendència que té avui el cultiu de la vinya en benefici de la preservació del patrimoni paisatgístic, en la dinamització del sector agrícola i en el foment del turisme.

Essent el vi un element essencial en l’oferta i difusió de la cuina i la gastronomia del territori.

Gaudint els vins de la DO Empordà d’un nou auge i un alt prestigi tant a nivell de Catalunya com a nivell internacional.
 
Els cuiners de les comarques gironines volem mostrar el nostre ple suport a l’embranzida del vi de casa nostra i ens comprometem a  afavorir el consum dels vins de la DO Empordà als nostres restaurants i a difondre’ls allà on anem.