Les comarques gironines lideren el rànquing de llars amb connexió a Internet

Publicat l'informe de l'Idescat sobre les TIC

Redacció GironaInfo.cat
06 de maig del 2014
Cable per a connexions de fibra òptica, la connexió que ve. Foto: Ministerio TIC Colombia a Flickr
 

La majoria de les comarques gironines i centrals, junt amb el Baix Ebre, la Val d'Aran, la Cerdanya i el Vallès Occidental, són les que tenen les proporcions més elevades de llars amb connexió a Internet l'any 2013, segons publica l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). En total, hi ha 26 comarques que superen la mitjana catalana d'accés a Internet (72,2%), encapçalades per Osona i el Bages, amb percentatges del 79,3% i 77,1%, respectivament. 
 
Totes les comarques catalanes, excepte el Baix Camp i el Priorat, superen la mitjana espanyola de llars amb connexió a Internet (69,8%), però es troben per sota de la mitjana europea (79%), excepte Osona. 
 
En el conjunt de Catalunya, la banda ampla és el principal tipus de connexió a Internet, ja que en disposa el 70,9% de les llars catalanes, un percentatge inferior en poc més de cinc punts al de la Unió Europea, que se situa en el 76%. La comarca de la Val d'Aran, amb un 76,1% de llars amb accés a Internet, és la que ha registrat més incidències amb el proveïdor d'aquest servei (27,3% de les llars), més de 7 punts per sobre de la del conjunt de Catalunya. 
 
La distribució dins del territori mostra que una de cada tres comarques supera la mitjana Europea per part de les persones de 16 a 74 anys en els últims tres mesos, que han utilitzat Internet alguna vegada (80%). El Baix Camp, el Baix Empordà i Osona encapçalen aquest grup amb un percentatge superior al 82%. Només cinc comarques es troben per sota de la mitjana espanyola (75,6%): la Ribera d'Ebre, el Montsià, la Noguera, la Terra Alta i la Selva.
 
L'anàlisi dels serveis d'Internet utilitzats a Catalunya mostra que el correu electrònic l'utilitza un 68,6% de la població de 16 a 74 anys. Aquest indicador supera la mitjana europea en una de cada quatre comarques (67%), i la dada espanyola en la majoria dels casos (61,6%). L'ús de correu electrònic presenta força variabilitat entre les comarques amb percentatges que van des del 53% de la Terra Alta fins al 74,5% del Baix Camp. 
 
Pel que fa a la població de 16 a 74 anys que declara haver comprat alguna vegada a través de la xarxa, cal destacar el comportament de les comarques de l'àmbit del Camp de Tarragona, que se situen molt per sobre de la mitjana catalana (43,0%), i presenta en tots els casos percentatges superiors a aquesta dada. Destaca la comarca del Baix Camp amb un 53,4%. 
 

Estadística territorial sobre TIC (Excel)