Un informe alerta del deteriorament del medi marí a la costa catalana

Dels 17 punts avaluats, n'hi ha tres que suspenen, dos d’ells a Girona, a Bagur i a l’Escala | La Fundació Mar reclama mesures urgents a les administracions públiques i al sector privat

per Redacció GironaInfo.cat, 11 d'abril de 2014 a les 16:09 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'abril de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Imatge dels voluntaris mesurant el percentatge de cobertura a la cala d’Es Caia Foto: Fundació Mar

L'últim informe SILMAR, que avalua l'estat ecològic dels fons marins de la costa catalana, mostra un preocupant deteriorament del medi litoral a Catalunya i alerta de perills com l'augment de la temperatura a causa del canvi climàtic i la presència d'espècies invasores. Dels 17 punts avaluats, n'hi ha tres que suspenen i vuit més que constaten signes de deteriorament. La Fundació Mar, autora de l'estudi, reclama mesures urgents a les administracions públiques i la implicació del sector privat per revertir la situació.


L'informe posa de manifest que l’augment de la temperatura de les aigües i la presència d’espècies invasores “poden afectar greument la supervivència d'espècies endèmiques del Mediterrani com el corall madreporari”, explica Xavier Salvador, coordinador del projecte SILMAR. En general, quasi totes les estacions SILMAR encarregades d'avaluar el medi aproven a les notes que atorga l'informe però “hi ha una reducció generalitzada de les puntuacions”. “Són preocupants les dades de l’estació del Pont del Petroli, a Badalona, per les moltes deixalles i brutícia i presència d’espècies invasores detectats”, argumenta Salvador. Per altre banda, l’estat de conservació del fons marí de Cala d’Aiguafreda, a Begur, segueix sent crític al igual que el de Punta Romaní, a l’Escala. Aquestes són les tres estacions que l'estudi suspèn de les 17 analitzades a Catalunya.

L’informe denuncia la pèrdua de qualitat de la biodiversitat i fons marins, un fet que es detecta en espècies com els corall blanc i el corall taronja o bé en la Posidonia oceanica, planta marina d'importància cabdal per a la qualitat de l’ecosistema litoral.

A això, li hem d’afegir la manca d'inversió pública en accions de conservació i vigilància de les zones marines protegides.

És per això que l a Fundació Mar reclama “una estratègia de futur de tots els agents implicats en l’ús, gestió i preservació dels actius del mar” i també “inversions en conservació a les empreses privades i que aquestes es vegin beneficiades a nivell fiscal”, comenta Miquel Ventura, el seu director. També proposa la creació de les Zones Marines per al Bioconeixement (ZMB) per garantir la conservació de la Xarxa Natura 2000 Marina com la que s'està impulsant amb l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.


Mapa i notes per estacions

 

Arxivat a:
Societat
Participació