El xef Joan Roca trasllada l'alta gastronomia a la cuina domèstica

El millor cuiner del món publica un llibre amb receptes culinàries amb plats realistes

Europa Press
27 de març del 2014
El cuiner gironí Joan Roca ha apadrinat aquest dijous la nova Aula Gastronòmica comprant productes al Mercat del Lleó i cuinant un arròs de tardor i un xai amb pa amb tomàquet al nou espai
El cuiner gironí Joan Roca ha apadrinat aquest dijous la nova Aula Gastronòmica comprant productes al Mercat del Lleó i cuinant un arròs de tardor i un xai amb pa amb tomàquet al nou espai | Xavier Pi / ACN
El cuiner gironí Joan Roca. Foto: Xavier Pi

El gironí Joan Roca, "alma mater" del restaurant El Celler de Can Roca, ha bolcat la seva experiència com a cuiner i professor de cuina al llibre “Cuina amb Joan Roca. Tècniques bàsiques per cuinar a casa” (Planeta) en un "acte de generositat", ja que és una espècie de curs de cuina domèstic, amb receptes i estratègies culinàries de tota la seva trajectòria.

Segons ha explicat en roda de premsa, aquest llibre és un compendi de la seva experiència docent a l'Escola d'Hostaleria de Girona, feina que va combinar amb el restaurant, amb la informació que s'usa al centre per aprendre a cuinar, i que Roca ha ordenat amb un llenguatge domèstic i plats molt realistes. "Volem explicar trucs i consells que poden fer que una cosa sigui alhora senzilla i excepcional, com ara la recepta catifa de castanyes", ha dit Roca, que incorpora idees que han sorgit de l'observació.

El llibre té 350 pàgines d'informació acadèmica, pedagògica i culinària ordenada, a més d'un miler de fotografies, que és molt accessible de preu, ha assegurat Roca, que considera que pot ajudar a "aprendre a cuinar amb coneixement". El cuiner ha expressat que les receptes massa complexes generen frustració en els aprenents, de la qual cosa fuig aquest llibre, ja que inclou una metodologia assequible i que "ajuda a desenvolupar la creativitat", i alhora promou una alimentació sana.

El llibre també dóna valor a la cultura gastronòmica catalana i de quilòmetre zero: "Apel·lem a la consciència del sentit comú", ha dit Roca, que valora el comerç de proximitat per sostenibilitat i per qüestions de gust.

Alhora, els ingredients que planteja no són massa cars, però sí que tenen "un gran valor gastronòmic", amb productes accessibles, dels quals cal conèixer la temporada, cosa que fa també que la dieta sigui variada i diversa, ha reivindicat.

"És una transmissió de coneixement amb una metodologia acadèmica" que ha requerit any i mig de preparació, sobretot per l'ordenació de tota la documentació acumulada, així com per acostar-ho a l'àmbit domèstic, que ha estat el gran repte.
El llibre està ordenat cronològicament segons el grau de dificultat, i està plantejat com un aprenentatge en el qual s'hi suma dificultat, per la qual cosa Roca ha recomanat una lectura de principi a final, com un curs de cuina.