El projecte elBulli1846 es presenta a la societat gironina

Carles Puigdemont agraeix als impulsors que Girona "es pugui inscriure en aquesta galàxia"

Redacció Osona.com
19 de març del 2014
L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha presidit aquest dimarts la presentació a la societat gironina del projecte elBulli1846. El cuiner Ferran Adrià, impulsor del projecte juntament amb Juli Soler, ha estat l’encarregat d’explicar aquesta iniciativa pionera, que té com a objectiu el desenvolupament d’un centre de recerca en cuina d’avantguarda, de promoció de la cultura gastronòmica i de formació d’alt nivell, amb un centre expositiu obert als visitants a la Cala Montjoi de Roses. El projecte preveu una inversió, a través d’elBullifoundation, de 9 milions d’euros i un termini d’execució de 18 mesos, a més de la donació a la Generalitat, per part de Juli Soler i Ferran Adrià, dels terrenys i edificis del nou espai.

“És necessari apostar per la creativitat, per la tecnologia i per la innovació, amb un sentit clarament de futur, i això és el que fa aquest projecte”, ha afirmat Carles Puigdemont, que ha agraït a Ferran Adrià i el seu equip que hagin obert les portes a la societat gironina a participar en el projecte i els ha manifestat tot el seu suport i compromís. “Estem encantats que Girona es pugui inscriure també en aquesta galàxia que heu construït”, ha conclòs Puigdemont.

Ferran Adrià ha explicat el procés de creació i d’evolució d’elBullirestaurant cap a elBullifoundation i cap a elBulli1846 i ha remarcat que aquest projecte “és com un somni”. “A elBulli tenim molts defectes però també una virtut, que és avançar-nos en el temps”, ha sentenciat Adrià, que ha afegit que elBulli1846 és un “projecte únic al món” i que volen i treballen perquè hi hagi “consens absolut” en aquest projecte.

Aquestes instal•lacions se situarien en el mateix emplaçament que elBullirestaurant, una institució de referència i prestigi mundial que ha situat Catalunya en el primer nivell de la gastronomia internacional. A elBulli1846, a Cala Montjoi, s’hi ubicarà el Lab Creatiu denominat elBulliDNA. Aquest Lab estarà format per un equip creatiu de 30 persones, professionals de la gastronomia i de diverses disciplines, que exploraran i experimentaran durant vuit mesos a l’any sobre l’eficiència en la creativitat utilitzant la cuina com a llenguatge a través del Decoding of the Culinary Process, presentat el mes de gener passat a New York.

El projecte d’arquitectura i paisatgisme de elBulli1846 ha estat desenvolupat pel despatx d’arquitectura Cloud9 d’Enric Ruiz Geli, pel taller de disseny Ruiz Narvaiza Associats i per l’estudi de paisatgisme Estudi Marti Franch. El projecte preveu la reforma i rehabilitació de l’antic restaurant, juntament amb la construcció de nou equipament, on s’ubicaran tant el lab creatiu elBulliDNA com l’itinerari visitable de elBulli1846. El projecte arquitectònic ha vetllat especialment per garantir la seva curosa integració paisatgística, definint primer l’aspecte exterior de la parcel•la i acomodant després les instal·lacions a l’interior. De fet, gran part de les noves construccions seran soterrades, integrades a l’entorn mitjançant un sistema de murs de pedra esglaonats que evoquen les feixes característiques de l’entorn rural del Cap de Creus. Aquests bancals, a més, estaran recoberts de vegetació, cosa que minimitzarà encara més la percepció visual de les construccions.