Els nens aprenen a distingir el mosquit tigre

Dues-centes escoles participen en un projecte de la Diputació

Redacció GironaInfo.cat
13 de març del 2014
L’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona i el Servei de Control del Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter engeguen, per cinquè any consecutiu, el Projecte Educatiu del Mosquit Tigre. Aquest curs hi participaran 6.500 nens i nenes de cinquè de primària de 200 escoles, el 80% de les que hi ha a la demarcació.

El projecte consta de dues fases. En la primera (que ha començat aquest mes de març) tècnics del Servei de Control de Mosquits visiten les escoles i hi fan xerrades-taller. Hi expliquen què és el mosquit tigre, quin és el seu cicle de vida, quins ambients són els més favorables per al seu desenvolupament i com evitar-ne la reproducció. Els infants també aprenen a identificar les larves de l’insecte i on acostumen a proliferar.

Aquesta informació és bàsica perquè puguin encarar la segona fase: el treball de camp. Des del Servei de Control de Mosquits es facilita un kit d’entomòleg per a cada alumne per tal que (entre els mesos d’abril i juny) puguin buscar i recollir larves en els seus entorns habituals, com ara a casa o als voltants, al barri, a l’hort dels avis, etcètera. Un cop recollides les mostres, els mestres de cada escola fan una primera revisió dels kits per tal de descartar els que no contenen larves d’insecte. La resta, es fan arribar al Servei de Control de Mosquits, que analitza les mostres i determina quines són realment de mosquit tigre. Posteriorment, s’informa els alumnes del resultat de les identificacions perquè coneguin quins mosquits viuen al seu entorn. Les dades extretes dels mostreigs dels escolars també ajuden a complementar la informació sobre la dispersió del mosquit que el Servei obté gràcies als seus controls periòdics.

L’objectiu principal del projecte és sensibilitzar la població de l’impacte del mosquit tigre en la salut de les persones i el medi natural i donar eines per impedir la reproducció de l’insecte. Tot i que l’activitat incideix directament sobre els escolars, també s’arriba als adults ja que els nens i nenes fan el treball de camp a casa i transmeten el que han après a pares i familiars.

Es calcula que el 80% dels espais on pot criar el mosquit tigre són privats. A les administracions els és molt difícil actuar en cases, pisos o jardins particulars. Per aquest motiu s’impulsen iniciatives com aquesta, que busca sensibilitzar de la importància d’evitar que aquest insecte criï a casa i transmetre els coneixements necessaris per poder-ho impedir.

El projecte educatiu és una de les accions incloses al Programa de Vigilància, Seguiment i Control del Mosquit Tigre de Dipsalut. Des que es va iniciar, el 2009, fins ara, 32.000 nens i nenes de les comarques gironines ja hi han participat.