Deu escoles participen en un projecte per estalviar energia

Rebrà el 50% del cost de l'energia que deixi de consumir

Redacció
07 de març del 2014
L’Àrea d’Acció Territorial de la Diputació de Girona i el CILMA (Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona) impulsen l’estalvi energètic a les escoles públiques de la demarcació. Per fer-ho possible, tiren endavant, per mitjà dels ajuntaments, el projecte europeu Euronet 50/50 max, que té per objectiu millorar la gestió de l’energia. En aquesta primera fase, hi participen deu escoles públiques de municipis de menys de 20.000 habitants.

El projecte europeu Euronet 50/50 max incentiva l’estalvi energètic en edificis públics a partir de l’aplicació de bones pràctiques en l’ús i en la gestió de l’energia. La metodologia del "50/50" consisteix a introduir incentius econòmics a canvi de l’estalvi energètic aconseguit. L’ajuntament i l’equipament signen un compromís per mitjà del qual el primer es compromet a retornar al segon el 50% dels estalvis econòmics aconseguits. A més, l’equipament es compromet a aplicar un conjunt de bones pràctiques i a liderar el projecte.

Diversos ajuntaments gironins han inclòs el projecte Euronet 50/50 max com una acció per dur a terme en els plans d’acció per a l’energia sostenible. Per formalitzar-la, els ajuntaments hauran de signar un conveni de col·laboració amb la Diputació de Girona. Així mateix, també hauran de signar un conveni amb l’escola per fixar el punt de partida -a partir dels consums energètics mensuals dels últims tres anys- a fi de calcular l’estalvi aconseguit durant el projecte.

La Diputació, fins a finals d’any, oferirà ajuda als ajuntaments, que es materialitzarà en la presentació del projecte (metodologia, tasques, eines, calendari...), tres visites tècniques (propostes, mesures, seguiment dels consums...), l’assessorament per via telefònica i en línia, la instal·lació d’un equip de monitoratge dels consums, tallers presencials i en línia, i l’exposició itinerant amb els resultats dels equipaments participants en el projecte.

A més, la Diputació assessorarà els deu centres participants de cara a suggerir i implementar bons hàbits energètics que generin estalvi. Els centres educatius participants són, a banda de l'Escola Doctor Robert de Camprodon, el CEIP Bac de Cerdanya, d’Alp; l’escola Can Puig, de Banyoles; l’escola Montseny, de Breda; l’escola Mare de Déu dels Socors, d’Hostalric; l’escola Alfons I, de Puigcerdà; l’escola Joan Boada, de Riudarenes; l’escola de Riudellots; el CEIP Guilleries, de Sant Hilari Sacalm, i l’escola Verntallat, de la Vall d’en Bas.