El Black Music Festival aposta pel carrer i els grups emergents

El certamen se celebrarà a Salt i Girona de l'1 al 22 de març | John Mayall i els Spin Doctors són els caps de cartell

Nació Digital
20 de febrer del 2014
La presentació oficial del Black Music 2014 s'ha fet aquest matí a la Diputació de Girona
La presentació oficial del Black Music 2014 s'ha fet aquest matí a la Diputació de Girona | ACN
La presentació oficial del Black Music 2014  a la Diputació de Girona.

El festival Black Music fa un salt aquest any i es llança al carrer. Per primera vegada, la cita incorpora una àmplia oferta de concerts gratuïts al carrer, en un escenari que s'instal·larà a la plaça Independència de Girona el cap de setmana del 8 i el 9 de març. A més, també hi haurà dues cercaviles a càrrec de la nova Girona Marxing Band, amb alumnes de l'Escola de Música Moderna de Girona. L'objectiu d'aquesta aposta és apropar els artistes emergents d'aquest gènere musical al públic que, en temps de crisi, selecciona molt per a quins concerts paga entrada. John Mayall -amb la gira del seu 80è aniversari- i els Spin Doctors són els caps de cartell, anunciats ja al desembre.

La tretzena edició del Black Music Festival omplirà Girona i Salt de ritmes de música negra des de l'1 fins al 22 de març. El festival ja va anunciar el gruix de la programació al desembre, entre la qual en destaca l'actuació del mite del blues John Mayall -que quan tenia 70 anys ja va visitar el festival i ara hi torna dins la gira del seu 80è aniversari-, la banda americana Spin Doctors i la Big Sam's Funky Nation.

Aquest dimarts, el director del festival, Jordi Planagumà, ha volgut donar tots els detalls sobre com serà aquesta nova edició del festival, que incorpora sonades novetats. Per una banda, l'estrena de la formació gironina Montreal 76 -que farà de telonera dels Spin Doctors-, liderada per Pau Marquès (guitarrista d'Umpah-Pah), que presentarà de manera inèdita les seves cançons. Segons ha explicat Marquès, la intenció és poder gravar disc al juny. Per a l'ocasió, als sis músics de la banda -amb aires de rock, soul i pop- s'hi sumaran les coristes i el trio de vents dels també gironins The Pepper Pots.

Una altra de les novetats és l'espectacle "La màgina de la veu" -produït pel mateix festival- en què les protagonistes són Eva Fernández, Andrea Motis i Magalí Datzira, integrants de la Sant Andreu Jazz Band. Sota la direcció de Joan Chamorro -director de la Sant Andreu- totes tres protagonitzaran un espectacle coral on "jugaran" a posar-se a la pell de tres dives del jazz: Dinah Washington, Sara Vaughan i Billie Holiday.

El salt al carrer

Pel festival van passar l'any passat uns 11.000 espectadors. Segons assegura el director del Black Music, a Girona i comarques existeixen bandes i projectes musicals entorn a la música d'arrel negra "de gran qualitat" que, a causa de la situació de crisi, tenen dificultats per fer el salt i donar-se a conèixer. "Si bé abans la gent pagava 5 o 8 euros per descobrir bandes, ara es guarden els diners pels grups que coneixen; nosaltres com a festival hem de donar sortida als grups emergents perquè sinó no tindrem grups d'aquí a cinc anys", ha reflexionat Planagumà.  

És per a aquesta raó -i gràcies a una major aportació econòmica per part de l'Ajuntament de Girona- que el festival fa el salt al carrer i ha programat fins a nou espectacles pels dies 8 i 9 de març a un escenari obert a la plaça Independència de Girona. Allà es podran veure des de propostes pensades els més petits ('Orelles de xocolata negra' i 'Pitus a dojo'), fins a bandes pensades per acompanyar l'hora del vermut i també concerts de tarda, recollint els diversos estils representats al festival.

Passaran per aquest escenari Funk me, Izah, Empty Cage, Waltrapa & The Cashmakers, Bourbon, The Funk Boss Brothers i Grateful Blues Band. Tots els espectacles són gratuïts i la voluntat del festival és mantenir aquesta oferta en les properes edicions, per tal d'acostar aquest estil de música a més públic i guanyar adeptes al gènere.

Els actes de carrer es completen amb dues cercaviles (els dies 1 i 8 de març) a càrrec de la Girona Marxing Band, un projecte nascut de l'Escola de Música Moderna de Girona, la Casa de la Música i l'Espai Marfà, i que ja ha fet dues actuacions des de l'octubre. "És la banda ideal per al festival, estem molt contents de poder comptar amb ells", ha manifestat el director.

Enguany, el festival té un pressupost de 175.000 euros, dels quals un 35% és d'aportació pública de la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Salt i l'Ajuntament de Girona. Segons ha explicat Planagumà, estan contents pel ritme de venda d'entrades i, només durant les dates de Nadal, van tenir un 10% més vendes que l'any anterior. A més, el nombre de visites al web del festival s'ha duplicat. Tots aquests aspectes fan que els impulsors de la cita siguin optimistes. Un altre factor a tenir en compte és, segons el director, que es tracta d'un festival "a preus raonables" ja que l'entrada més cara (per a John Mayall) és de 28 euros.

Els representants de les tres institucions han volgut destacar la qualitat de l'oferta, la quantitat d'activitats i concerts que es fan amb un pressupost "ajustat" i la trajectòria que ha aconseguit el festival en aquests tretze anys.

Més informació i calendaris