Cinc serradores catalanes convoquen aturades per manca de fusta

Les empreses, entre elles una de la Selva, consideren que a Catalunya no hi ha prou matèria prima per a tothom i denuncien l’immobilisme de l’administració

Redacció GironaInfo.cat
20 de febrer del 2014
Les serradores Boix i Cunill, del Berguedà; Fustes Jané, de Solsona; Palets J.Martorell, de a Selva; i Fustes Solà, de Prats de Lluçanès, han convocat aturades puntuals de la producció per manca de fusta. Les cinc firmes, que representen el 50% de la producció del país, denuncien en una nota “l’inmobilisme de l’administració davant la gestió dels boscos”.

Les serradores mostren la seva preocupació per la manca de fusta per continuar la seva activitat. Manifesten que tot i que a les dades del Departament d'Agricultura sembla que hi hagi un lleuger excedent de fusta als nostres boscos, "la realitat és que la indústria ha d'importar anualment més de 100.000 metres cúbics de fusta que no pot aconseguir a Catalunya".

Les cinc empreses consideren que les dades que aporta la Generalitat "no analitzen la realitat del sector", ja que "no tenen en compte els criteris d'accessibilitat al recurs -camins forestals-, un grau de protecció excessiu i l'immobilisme de l'administració davant la gestió dels boscos". A més, apunten que l'administració, en comptes de facilitar els treballs forestals i mobilitzar els recursos disponibles, "ha promogut nous usos de la fusta amb l'objectiu de generar més demanda en comptes d'oferir més matèria primera", com per exemple la combustió de biomassa.

Les serradores es mostren sorpreses pels "esforços de l'administració per col·laborar en l'augment de la bombolla de la biomassa amb fins energètics, basada en els possibles potencials dels boscos catalans quan en realitat no hi ha fusta extreta del bosc per a les indústries que ja la utilitzen". Les empreses es mostren contundents en afirmar que "la realitat és que no hi ha fusta per a tothom".

Llegiu comunicat de premsa