Les fagedes protagonitzen el darrer «Quaderns de la Revista de Girona»

El llibre es presentarà el proper 15 de febrer a la seu del Parc Natural a Sant Pau

Redacció
13 de febrer del 2014
La Fageda d'en Jordà
La Fageda d'en Jordà | Wikicommons
La Fageda d'en Jordà Foto: Wikicommons

El proper dissabte, 15 de febrer, a les 12 del migdia, la seu del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (Can Jordà), al terme de Santa Pau, acollirà lloc la presentació d’una nova monografia de la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona, dedicada a les fagedes de les comarques gironines

El llibre correspon al número 168 de la col·lecció que edita la Diputació juntament amb l’Obra Social la Caixa i que porta per nom Quaderns de la Revista de Girona. Al llarg dels més de cent cinquanta números publicats, la col·lecció ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines a partir de dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d’abast general).

Aquesta monografia vol ser un itinerari geogràfic de descoberta d’algunes fagedes gironines, de les quals es destaquen els valors naturals, paisatgístics i culturals.

Les fagedes

El faig és una espècie de muntanya amb una discreta presència al territori gironí, però molt apreciada per la seva singularitat i bellesa, amb potents canvis cromàtics estacionals i amb un gran potencial paisatgístic.

Les fagedes gironines es concentren, sobretot, a les zones dels Pirineus, com ara les Salines o l’Albera, i al Prepirineu, com per exemple la serralada Transversal o els massissos del Montseny i les Guilleries, els quals atreuen una gran quantitat de visitants, i es converteixen així en un espai de lleure i de visita molt concorregut.

En aquest quadern es descriuen les característiques ecològiques generals i els elements més destacats de la composició florística i faunística de les fagedes, com també els aspectes socials, econòmics, literaris, artístics, lingüístics i científics que s’hi associen.

L’autora

Victòria Ricart i Delgà és professora de llengua i literatura catalanes en l’ensenyament secundari. Ha obtingut diversos premis literaris de narrativa curta en català i ha col·laborat com a coordinadora i autora de l’obra col·lectiva Cent anys de veterinària a Girona (2006).