Aigua és Vida denuncia la privatització de la gestió de l'aigua a la conca del riu Ter

L'entitat critica el “descontrol” dels ajuntaments i reclama la remunacipalització del servei

Redacció GironaInfo.cat
30 de gener del 2014
Presentació de l'estudi, a Torelló
Presentació de l'estudi, a Torelló | Aigua és Vida
La presentació de l'estudi s'ha fet davant la depuradora de Torelló. Foto: Aigua és Vida

La plataforma Aigua és Vida, formada per les entitats de defensa de la conca del riu Ter, ha presentat aquest dimecres els resultats d'una campanya de recollida de dades que, després d'analitzar 54 municipis catalans, ha determinat que el 87% de la població que viu a la conca d'aquest riu té privatitzat el servei de gestió de l'aigua. L’entitat ha lamentat el "descontrol" per part dels ajuntaments sobre aquesta gestió.

Aigua és Vida s'ha proposat encetar el debat sobre la gestió pública del servei d'aigua perquè ajuntaments i ciutadans reflexionin i es plantegin els beneficis que pot aportar remunicipalitzar el servei. Segons ha explicat Sergi Solà, president del Grup de Defensa del Ter, una de les entitats de la plataforma, "és necessari que la ciutadania i els ajuntaments recuperin la sobirania i facin pressió per empoderar-se de la gestió dels recursos bàsics enlloc de privatitzar-los".

L’entitat ha anunciat que es posarà en contacte amb aquells ajuntament que finalitzen les concessions en els propers anys perquè es plantegin la remunicipalització del servei. Entre aquests, hi ha Folgueroles, Santi Julià de Vilatorta, Tona, Girona i Sant Gregori.

Segons el treball, el 46% dels municipis analitzats disposen d'una gestió pública de l'aigua, mentre que el 54% restant tenen aquest servei privatitzat, tot i que si es comptabilitza la situació per habitants -en comptes de ciutats- es conclou que el 87% de la població disposa d'una gestió privada.

En un comunicat, la plataforma ha denunciat que la privatització d'aquest servei suposa més opacitat, un descontrol per part de l'administració local i un augment del preu de l'aigua, que és més cara als municipis on la gestió és privada perquè "el negoci necessita tenir beneficis", segons Aigua és Vida. Alhora, la plataforma ha explicat que des de la dècada dels anys 90 "s'ha accentuat la tendència privatitzadora" de l'aigua i que a la conca del riu Ter hi havia al voltant del 60% de la població amb una gestió privada; en canvi, actualment representa el 87%.

Aigua és Vida considera que la gestió de l'aigua ha de ser pública, amb participació ciutadana, transparència i control, ja que serà "positiva per als municipis i repercutirà als habitants", amb una millor qualitat del servei i una reducció del preu.

Dossier de premsa (PDF)


La presentació de l'estudi s'ha fet davant la depuradora de Torelló. Foto: Aigua és Vida