Els vigilants privats podran detenir persones al carrer

La Llei de seguretat privada supera el tràmit al Congrés gràcies als vots del PP, CiU i PNB

Q.S
11 de desembre del 2013
Cop al monopoli de la força que només poden exercir els funcionaris de l'Estat. Els vigilants de seguretat privada que hagin obtingut la pertinent autorització podran identificar persones i detenir-les a la via pública. Aquesta és una de les novetats que la Comissió d'Interior del Congrés dels Diputats ha introduït a la Llei de seguretat privada gràcies als vots del PP, CiU i PNB.

La norma ha quedat aprovada amb competència legislativa plena -de manera que no cal que passi pel ple del Congrés- i es debatrà ara al Senat. CiU ha votat a favor del text després d'un període de converses entre el Ministeri de l'Interior i la conselleria en què, segons la federació, s'ha aconseguit "preservar l'àmbit competencial de la Generalitat".

En concret, l'esmena que introdueix aquest punt estipula que poden "detenir i posar immediatament a disposició" de les forces de seguretat aquestes persones, i podran fer les tasques de protecció "duent a terme les comprovacions, registres i prevencions necessàries per al compliment de la seva missió".

A més de la possibilitat que els vigilants actuïn amb funcions de policia en algunes circumstàncies, la llei també preveu que es puguin fer càrrec del perímetre exterior de les presons i regula la seva participació en tasques d'ajuda en cas de catàstrofes.