Un pagès de la Garrotxa localitza el rusc de vespa asiàtica

La presència de l’insecte es va detectar fa més de dos mesos però encara no s'havia localitzat un niu | També es va trobar un exemplar a la Selva

NacióLaGarrotxa.cat
04 de desembre del 2013
Niu de vespa asiàtica localitzat a la Garrotxa.
Niu de vespa asiàtica localitzat a la Garrotxa. | DAAM
Niu de vespa asiàtica localitzat a la Garrotxa. Foto: DAAM 

El rusc de vespa asiàtica ha estat localitzat al Mallol, a la Garrotxa, més de dos mesos després que se’n detectés per primera vegada la seva presència. Segons ha avançat Ràdio Olot , l’autor de la troballa ha estat un agricultor de la Vall d’en Bas, que l’ha descobert després que les fulles que han caigut els últims dies l’hagin deixat a la vista. L’home feia temps que veia que les abelles se li enduien el raïm cap al mateix lloc, els va seguir la pista i va topar amb el rusc, col·locat dalt d’un roure.

La presència de l’insecte, una vespa invasora procedent d’Àsia i de grans dimensions es va detectar a la Garrotxa per primera vegada al setembre , concretament al municipi de les Preses. El Departament d’Agricultura va posar en marxa un dispositiu de control de l’espècie, però ni les inspeccions sobre el terreny ni la recerca amb helicòpters de visió tèrmica van donar resultat. Al Ripollès, per la seva banda, el primer exemplar es va localitzar a inicis d'octubre a prop de Ripoll. També se'n va trobar un altre a la Selva.

La Vespa velutina és una vespa invasora de grans dimensions (3 centímetres) procedent de l'Àsia i ha arribat al nostre país des de la Catalunya Nord. Malgrat que no és perillosa per a les persones, pot arruïnar les explotacions apícoles ja que és depredadora d'abelles. Es diferencia de les vespes autòctones pel seu color taronjós.