Els bisbes i Montserrat es mostren ofesos per la «Moreneta caganera»

La peça s'ha fet en una empresa del Baix Empordà

per B.F. , 27 de novembre de 2013 a les 09:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de novembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La figura de la Mare de Déu de Montserrat, la Moreneta, convertida ara en caganer ha ofès els bisbes catalans. En un comunicat oficial, la secretaria de la Conferència Episcopal Tarraconense assegura que la figura és una "falta de respecte" que "no té cap justificació possible", i que fins i tot "fereix els sentiments de tota persona amb educació". La comunitat benedictina de Montserrat també s'ha sumat a les crítiques.

Segons els deu bisbes catalans, la Moreneta és "un símbol religiós molt estimat per tots els fidels catòlics del nostre país", motiu pel qual lamenta "profundament" que se la reconverteixi en un "element grotesc de les figures del pessebre". Veure la Moreneta defecant és, per a la cúpula eclesiàstica catalana, "una falta de respecte que  no té cap justificació possible", que no només "fereix els sentiments dels cristians i de tota persona amb sensibilitat religiosa", sinó també a tothom que tingui "educació".


La figura, ideada per l'empresa de Torroella de Montgrí (el Baix Empordà) caganer.com, també és vista negativament des de Montserrat. El prior del monestir, el pare Ignasi M. Fossas, recorda que el pessebre és "una representació popular del Naixement de Jesús, el Fill de Déu fet home", i que la figura del caganer "és una derivació de mal gust".

Fossas lamenta que ara es vulgui fer passar com a "típica" una figura com és la del caganer que, en realitat, creu que és "signe de decadència". En aquest context, "evidentment", quan hi posen "la imatge de la Mare de Déu de Montserrat", sembla a més un "signe de poca sensibilitat i falta de respecte envers moltes persones que es poden sentir ferides en les seves conviccions", critica.


Cada any, l'empresa caganer.com treu al mercat diversos caganers amb la imatge de personatges públics. Enguany, la figura del papa Francesc en la mateixa posició ja va generar un notable interès en diversos mitjans de comunicació d'arreu del món.

 

Participació