Mor l'arqueòleg Josep Canal a l'edat de 93 anys

L’investigador va estar sempre molt vinculat a la ciutat de Girona

Redacció GironaInfo.cat
21 de novembre del 2013
Josep Canal i Roquet, referent en l’estudi de la història i l’arqueologia de Girona, va morir aquest dimarts, 19 de novembre, a l’edat de 93 anys. Canal va estar sempre molt vinculat a la ciutat de Girona i destaquen especialment els treballs i les descobertes relatives al Paleolític que va fer juntament amb Eudald Carbonell al Puig d’en Roca, així com altres estudis i publicacions relatives a la història de la ciutat.

Durant la seva trajectòria, Canal va fundar l’Associació Arqueològica de Girona, va reivindicar i recuperar el passat dels pagesos de Remença i va impulsar i crear el Grup de Recerca Urbana de Girona. En relació amb aquest darrer sentit, els deu volums que l’Ajuntament de Girona ha publicat sobre la història urbana de la ciutat la converteixen en un dels municipis d’Europa que coneix amb més precisió la seva estructura urbanística, des de l’època de la fundació romana fins al final de l’Edat Mitjana. Aquests mèrits, afegits a la qualitat moral de Josep Canal, van motivar que el ple de Girona li dediqués un carrer l’octubre del 2002. El carrer de Josep Canal i Roqueta està ubicat a l’Eixample sud de la ciutat.

El 1997 l’Associació Arqueològica de Girona, que va fundar Canal, va rebre la distinció Athenea de l’Ajuntament de Girona, en reconeixement als 25 anys de recerca en el camp arqueològic, especialment les aportacions sobre el paleolític inferior i recuperació de la cartografia històrica de Girona, així com les tasques de divulgació en matèria d'història.