Girona, ciutat intel·ligent

L'alcalde ha presentat el projecte a l'Smart City Expo World Congress, a Barcelona

Miquel Serrabassa
20 de novembre del 2013
L'estand de Girona i la UdG, a la fira
L'estand de Girona i la UdG, a la fira | Ajuntament de Girona
L'estand de l'Ajuntament i la Universitat de Girona a la fira de ciutats intel·ligents Foto: Ajuntament de Girona

Sensors d'aparcament en zones blaves o una aplicació per terminals mòbils per interactuar amb la ciutat. Aquests són dos exemples del projecte de ciutat intel·ligent (smart city) que ha presentat aquesta setmana l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, a l'Smart City Expo World Congress que es celebra a Barcelona.
 
Amb un estand conjunt de l'Ajuntament gironí i la Universitat de Girona a la fira, Puigdemont ha explicat que l'objectiu és que Girona "sigui l'escenari on les tecnologies del futur es comencin a provar" perquè té "les mides ideals per poder-hi fer aplicacions agosarades i molt ambicioses" en l'àmbit de les ciutats intel·ligents. 
 
De fet, el nou contracte de gestió de zones blaves incorpora el compromís de desenvolupament d'un sistema de sensors, que s'implantarà el 2014 en 300 places per saber si hi ha pàrquings lliures, així com per facilitar el pagament i la renovació del tiquet a través del terminal.
 
Girona In és una aplicació mòbil presentada l'abril de 2012 i que ara s'ha renovat, oferint informació cultural, turística i d'utilitat sobre la ciutat. Amb la nova versió, s'espera augmentar la participació i interacció de la ciutadania, fomentar els atractius turístics i promoure els comerços i negocis de la ciutat. També s'estan incorporant codis QR en rutes i museus, on ja s'implementen eines virtuals en 3D.
 
La Universitat de Girona, el motor de la ciutat intel·ligent
 
L'estand que té la ciutat a la fira és compartit, precisament, amb la UdG, que ofereix la Càtedra Girona Smart City i el Màster Oficial en Ciutats Intel·ligents, que volem "formar el tecnòleg urbà", segons la directora de la càtedra, Lluïsa Marsal. Segons Marsal, la tasca d'aquests tecnòlegs va més enllà "d'omplir la ciutat de gadgets tecnològics" i passa per conèixer les "necessitats de millora de les ciutats en termes d'eficiència", tot convertint Girona en un "laboratori viu de solucions de ciutat intel·ligent".