Ratpenats okupes

Més de 20 espècies fan niu en instal·lacions hidroelèctriques del Ter, Fluvià i Noguera Pallaresa | Un estudi d'Endesa revela que aquests refugis protegeixen i controlen espècies vulnerables

Gemma Aguilera
16 d'octubre del 2013
S'ha detectat la presència de ratpenats a les conques dels rius Ter, Fluvià i Noguera Pallaresa
S'ha detectat la presència de ratpenats a les conques dels rius Ter, Fluvià i Noguera Pallaresa
Són els únics mamífers capaços de volar i la seva diversitat biològica és única: 1.100 espècies escampades arreu del món, que representen el 20% dels mamífers del planeta. Pesen entre 2g i 1,2 kg i, malgrat que l'imaginari col·lectiu els ha rebutjat com si es tractés de rosegadors, els ratpenats són del tot inofensius i necessaris per a mantenir l'equilibri ecològic. Actuen com a depredadors d’insectes nocturns i són també un gran aliat de l’agricultura i la silvicultura com a controladors de plagues. 

Però els ratpenats han trobat un refugi, les galeries de les preses hidràuliques, les finestres i les edificacions auxiliars de les instal·lacions que la companyia Endesa té a Catalunya, en concret, a les centrals que hi ha a les conques dels rius Fluvià, Ter i Noguera Pallaresa.

Així ho revela un estudi de l'Àrea de Biodiversitat del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya encarregat per l'elèctrica. Des del 2012, s'han dut a terme mostratges intensius, dia i nit, a la recerca de quiròpters, amb sessions de captures i gravacions d’ultrasons. El resultat ha sorprès l'equip de biòlegs per la “gran diversitat d'espècies que hi han fet niu”. En concret, s'hi han detectat 23 espècies diferents, el 73%, de les que es poden trobar a Catalunya i a la resta de l'Estat, de les quals, quatre es troben en situació d'alta vulnerabilitat a la Península ibèrica. 

Refugi contra l'extinció
 
Però la nova llar que han trobat a les instal·lacions d'Endesa ha permès, com han constatat els biòlegs, que aquestes espècies de ratpenats més amenaçades hagin trobat les condicions adequades per criar. Com explica un dels biòlegs de l'equip, Jordi Camprodon, “tots aquests quiròpters necessiten coves, mines o edificis amb condicions de llum, temperatura, humitat i substrat adequats on refugiar-s’hi i criar, i aquestes espècies amenaçades feliçment ho han aconseguit a les instal·lacions que hem estudiat”.

De fet, a les instal·lacions del Ter i el Fluvià s'hi han trobat diverses colònies de cria del ratpenat de ferradura petit (Rhinolophus hipposideros), de ratpenat d’aigua (Myotis daubentonii), del ratpenat gris itàlic (Myotis nattereri) i de l’orellut gris (Plecotus austriacus), i a les centrals pirinenques de la Noguera Pallaresa també s’han capturat nombrosos individus de ratpenat de bigotis (Myotis mystacinus). 
 
Per la seva banda, Antoni Palau, biòleg del departament de medi ambient d'Endesa, remarca que les  instal·lacions d'Endesa són “vitals per a la conservació d'algunes espècies amenaçades, perquè són un bon lloc de refugi a costat de cursos d'aigua, font de recursos per als ratpenats, que són insectívors”.

En aquest sentit, conscients que les centrals de l'elèctrica ja han contribuït a conservar les espècies més amenaçades i a permetre l'establiment de noves colònies de quiròpters en espais naturals, Palau avança que en els propers mesos s'estudiaran nous enclavaments, i en els caus que ja s'han estudiat monitorizaran paràmetres com la temperatura i la humitat per ajudar a conservar els ratpenats. També es faran millores en els accessos, noves estructures i caixes niu per facilitar que siguin un bon refugi per als ratpenats.
 
Totes les espècies de quiròpters europeus estan protegides i moltes estan amenaçades a escala global, fet que justifica la importància de treballar per millorar les seves poblacions i assegurar-ne la seva conservació. El projecte català s'emmarca en el Pla de Conservació de la Biodiversitat a Catalunya d'Endesa.