Salvador Espriu, protagonista de la Setmana del Llibre en Català

La Mostra també recordarà el setge de Barcelona del 1714 amb un seguit de presentacions de llibres, lectures i altres activitats

J.P.
13 d'agost del 2013
Aquest 2013 se celebra el centenari del naixement de Salvador Espriu
Aquest 2013 se celebra el centenari del naixement de Salvador Espriu | Edicions 62
Aquest 2013 se celebra el centenari del naixement de Salvador Espriu Foto: Edicions 62

La Setmana del Llibre en Català, que enguany celebra la 31a edició del 6 al 15 de setembre , tindrà a Salvador Espriu com un dels protagonistes destacats, afegint-se a la commemoració del centenari del naixement del poeta amb una proposta que compta amb la implicació de la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya.

Deu grups teatrals de diversos punts del territori català, interpretaran dotze espectacles basats en l'obra d'Espriu a diversos espais de la Ciutat de la Lectura -l'espai de l'avinguda Catedral on se celebra la mostra- durant el diumenge 8 de setembre.

Els grups teatrals que participaran a La Setmana de la mà de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya són: Associació Teatral “El Partiqui (Barcelona), Aula Municipal de Teatre de Lleida (Lleida), Col·lectiu Verba del Centre Catòlic de L'Hospitalet (L’Hospitalet del Llobregat), Grup de Teatre de l'A.C.R. de Fals (Fals), Grup de Teatre E. Costa de l'Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona (Barcelona), Grup de Teatre l'Arrel (Sant Miquel d’Olèrdola), Grup Teatral Margarida Xirgu Ateneu de Cultura Popular de l’Hospitalet (L’Hospitalet del Llobregat), Grups Amateurs de Teatre de l'Alt Penedès (Vilafranca del Penedès), Ocellassos de Sant Oleguer (Barcelona), Pentagrama. Les veus de la paraula (Valldoreix) i Tornavís Teatre (Tarragona).

Editorials, revistes i llibreters, també amb Espriu

A més de les activitats organitzades per la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya hi ha d’altres, coordinades per expositors, que també rememoraran la figura d’Espriu. Organitzaran actes 3 i 4 Edicions, L’Avenç, Associació de Publicacions Periòdiques de Catalunya, Onada Edicions, Edicions Bromera i Llibreria La Central.
A les activitats organitzades per aquestes empreses i entitats hi participaran Xavier Bru de Sala, Rosa Delor, Julià de Jòdar, Olívia Gassol, Josep Ribera i Condomina, Josep Roca, Manel Rodíguez-Castelló, Francesc Calafat, Antoni Prats, Alexander Fidora, Ignasi Moreta, Oriol Ponsatí-Murià, Jordi Raventós i Miquel Costabella.

La Setmana també promourà l’obra d’Espriu entre la canalla. La Matinal Festiva de diumenge 8 inclourà l’espectacle 'En Quel·la i les veus del carrer' a càrrec dels arenyencs Albert Estengre i Ricard Ferran (Ulldistret). Es tracta d’un espectacle organitzat per Biblioteques de Barcelona.

El tret de sortida de les activitats organitzades a La Setmana el donarà el comissari de l’Any Espriu, Xavier Bru de Sala. Serà diumenge 8 de setembre, a les 11 del matí, a la Plaça de la Paraula de la Ciutat de la Cultura. La cloenda anirà a càrrec de Jordi Boixaderas, que recitarà una selecció de poemes de l’autor. Serà a les 19.30h al mateix espai.

Exposició Espriu a l’àgora. Una lectura visual de l’escriptor

Una exposició, ubicada a l’esquena de les casetes de La Setmana, també aproximarà el visitant de la Ciutat de la Cultura a la vida i obra de l’autor. La mostra, formada per 15 plafons, un per cada lletra del nom i el cognom de Salvador Espriu, més un d'introducció, acostarà el visitant a l'univers espriuà des d'un vessant inèdit i trencador. Cada plafó és un concepte relacionat amb Espriu (Sinera, Llengua catalana, Vida i mort, Sepharad, Esther, Raimon...), que s'explica amb il·lustracions, textos de l'autor i fragments d'anàlisis fetes per experts, en una exposició amb diferents nivells de lectura, però pensada sobretot per aquells que connecten per primer cop amb la rica obra literària i la personalitat profunda d'aquest escriptor cabdal de la literatura catalana del segle XX.

Espriu a l’àgora ha estat ideada, dissenyada i produïda per l’empresa Reunió de Papaia Projectes Artístics, que també s’encarrega de la itinerància. La mostra té el suport de l’Oficina de l’Any Espriu i la Institució de les Lletres Catalanes.

Les altres commemoracions de La Setmana

A més de l’Any Espriu, La Setmana també celebrarà l’Any Raspall, l’Any Estellés i posarà la primera pedra de la commemoració dels fets del 1714. Però enguany hi haurà més aniversaris; per això el dia 10 de setembre se celebrarà un acte commemoratiu. Es tracta d’una adaptació per a La Setmana de La paraula a la boca, evoca, un itinerari poètic per l’obra de Joaquim Amat-Piniella, Joana Raspall, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Joan Teixidor i Salvador Espriu; els cinc poetes que aquest any celebren el centenari del seu naixement.

La paraula a la boca, evoca és un espectacle poètic que fon les paraules amb la música i una posada en escena màgica. Actuaran: Gemma Reguant, Imma Colomer, Fina Rius, Òscar Castellví, Àurea Márquez i Jordi Andújar. L’acte tindrà lloc a les 19.30h a la Plaça del Llibre.

'Rememorant el 1714'

Per una banda, cada dia hi haurà lectures de textos de les commemoracions d’aquest any. Aquest acte, organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes, tindrà lloc a la Plaça de la Paraula a les 17.30h. D’aquesta forma cada tarda La Setmana obrirà el seu programa d’activitats amb un record per Bernat Metge, Estellés, Amat, Espriu, Raspall, Villangómez, Teixidor, Martí i Pol, Quima Jaume... Per altra banda, durant els dies de celebració de La Setmana hi haurà jornades dedicades al 1714, Joana Raspall i Vicent Andrés Estellés. El record del setge del 1714 hi serà present des de dissabte 7 fins dimecres 11 de setembre amb diversos actes (presentacions de llibres, lectures, espectacles familiars, contacontes, tallers...) Respondran al títol genèric de 'Rememorant el 1714'. Els actes començaran dissabte 7 amb una xerrada a càrrec de Toni Soler, comissari del Tricentenari de l’Ajuntament de Barcelona.

Dissabte 14 serà el dia dedicat a celebrar l’Any Estellés. Per això, diverses companyies ens faran arribar la poesia de Vicent Andrés Estellés. Hi haurà diversos recitals poètico-musicals o recitals de poemes. L’últim dia de La Setmana, diumenge 15, serà el dia que se celebrarà el centenari de Joana Raspall. A més de les activitats familiars programades a la Plaça de les Biblioteques que tindran Raspall com a eix vertebrador, també hi haurà activitats per adults que facin un record a la poetessa.