Més de quaranta detinguts per una xarxa d'estafa a la Seguretat Social

Operació conjunta de Mossos d'Esquadra i Policía Nacional | També hi ha acusacions d'afavoriment de la immigració clandestina i falsificació de documents | El presumpte cap de la xarxa és un empresari de la Bisbal d¡'Empordà

Redacció
25 de juliol del 2013
Una operació conjunta de la Unitat Central de Blanqueig de Mossos d'Esquadra i de la Brigada de Extranjería del Cuerpo Nacional de Policia ha detingut 43 persones relacionades amb els delictes de falsificació documental, frau a la Seguretat Social i afavoriment de la immigració clandestina.
 
Les investigacions es van iniciar a mitjans de l’any passat quan Inspecció de Treball de la Seguretat Social de Girona va detectar l’existència d’un conjunt d’empreses que, sense comptar amb una activitat comercial aparent, acumulaven un intens moviment de treballadors.
 
Els primers resultats de la llarga investigació duta a terme entre els dos cossos policials va permetre relacionar diferents empreses que reunien les mateixes característiques i que formaven, entre elles, un gran entramat amb seus fictícies a les comarques gironines entre les quals el traspàs de treballadors era freqüent.
 
El modus operandi que feien servir era el següent: primer de tot captaven persones, principalment de nacionalitat magrebina, que eren donades d’alta a la Seguretat Social durant el temps suficient per, després, accedir a les diferents ajudes i prestacions públiques, així com poder regularitzar el permís de residència i/o treball.
 
A canvi d’aquest contracte fictici, els treballadors abonaven unes quantitats que oscil·laven entre els 400 euros mensuals en concepte de vida laboral i els 1.000 euros per contracte en cas de regularització d’estrangers. També es van detectar casos en els quals el responsable d’aquest entramat empresarial contactava amb empresaris individuals per tal que contractessin al seu nom empleats ficticis.
 
Els investigadors van poder ubicar el responsable de la trama, un empresari amb domicili a la Bisbal d’Empordà el qual havia donat d’alta, de forma irregular, més de 160 treballadors.
 
Fins al moment s’ha detingut 43 persones entre empresaris i treballadors com a responsables dels delictes de falsificació documental, frau a la Seguretat Social i afavoriment de la immigració clandestina.