El TSJC tomba l'adjudicació d'Aigües Ter-Llobregat a Acciona

La interlocutòria demostra que la Generalitat no sap privatitzar i potser ara té l'ocasió de retornar ATL a mans públiques

Redacció
03 de juliol del 2013
El conseller Recoder s'ha referit a l'estat de l'N-II des de Santa Coloma de Farners, on ha entregat les claus de pisos de protecció oficial.
El conseller Recoder s'ha referit a l'estat de l'N-II des de Santa Coloma de Farners, on ha entregat les claus de pisos de protecció oficial. | Tania Tapia / ACN
El conseller i diputat Lluís Recoder va deixar de ser conseller i diputat després d'haver gestionat l'adjudicació d'Aigúes Ter-Llobregat (ATL) a Acciona. Foto: Arxiu.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat –en una interlocutòria datada aquest dimarts 26 de març i feta pública avui– els recursos de la Generalitat i d'Acciona contra la resolució de l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC), que al gener va anul·lar l'adjudicació d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a Acciona en contra d'Aigües de Barcelona (Agbar-Suez). Així, el TSJC ha ratificat l'exclusió d'Acciona del concurs, i la gestió de l'ATLL ha de tornar al Govern.

Agbar havia presentat recurs contra aquest organisme de Presidència –que vetlla per la competència i la transparència en la contractació pública del Govern– ja que va considerar que l’oferta tècnica d’Acciona incomplia les condicions establertes als plecs del concurs pel fet que modificava el calendari d’execució d’obres i posposava les inversions exigides, cosa que, per a la companyia d'Ángel Simón (president d'Agbar-Suez) havia de ser motiu d'exclusió. Acciona es va adjudicar el concurs gràcies a les seves tarifes més baixes (va proposar 0,7088 cèntims per m3, davant els 0,79 d’Agbar), i es va comprometre a mantenir els 222 llocs de treball actuals durant els 50 anys que duri concessió.

La resolució del TSJC conclou que la decisió de l'OARCC ha de tenir "plena virtualitat", tret que es justifiqués l'existència de "greus perjudicis per a l'interès general, cosa que aquí no passa". L'alt tribunal català considera que l'efecte que la resolució de l'OARCC pot tenir sobre el sistema tarifari "no ha quedat ben determinada". La Generalitat manté que es produiria un increment d'uns 30 milions d'euros anuals, però el tribunal no ho considera prou justificat.

De fet, el Govern Mas s'ha cobert de glòria i ha donat un exemple nefast de com no s'ha fer una privatització. La Generalitat j a va desautoritzar , el passat mes de gener, la resolució de l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) que revocava la concessió de la privatització d’Aigües Ter-Llobregat (ATL) a la madrilenya Acciona i deixava la multinacional francesa Agbar-Suez com a guanyadora virtual del procés, i va anunciar que recorrerà aquesta resolució als tribunals. Ara, potser té l'oportunitat de desfer el camí de la oprivatització, protestada per amplis sectors socials, i retornar Aigües Ter-Llobregat a mans públiques.

Pel que fa a les conseqüències que la resolució de l'OARCC pot comportar per a la Hisenda de la Generalitat, resulta obvi, segons el tribunal, que la nul·litat del contracte "comportarà la devolució a l'adjudicatari de les quantitats que aquest hagi abonat".

No obstant, l'abonament del cànon corresponent "serà assumit pel nou adjudicatari, en condicions equivalents a l'anterior, per la qual cosa tampoc cal apreciar l'existència d'una pèrdua rellevant per a la Hisenda de la Generalitat", to i que Acciona ja va advertir que demanaria les indemnitzacions pertinents.

Acciona ja va pagar 300 milions d'euros el 2012, que van reduir el dèficit de la Generalitat, i durant els 50 anys de la concessió n'hauria de pagar 700 més.

El TSJC dóna cinc dies a les parts perquè puguin posar recurs de reposició si consideren que el tribunal ha comès alguna infracció en la resolució. Si no està justificat, no s'admetrà, ha advertit el TSJC.

Interlocutòria del TSJC sobre l'adjudicació d'ATL a Acciona.