Concert per la llibertat, «tret de sortida» d'un estiu sobiranista

Una seixantena de grups i artistes actuaran el 29 de juny al Camp Nou en un macroconcert organitzat per Òmnium Cultural amb el suport de l'Assemblea Nacional Catalana

Redacció
03 de juny del 2013
Foto de família dels músics i representants de les entitats que donen suport al Concert per la llibertat
Foto de família dels músics i representants de les entitats que donen suport al Concert per la llibertat | Jordi Palmer / Nació Digital
Foto de família dels músics i representants de les entitats que donen suport al Concert per la llibertat Foto: Jordi Palmer / Nació Digital

La cita és el 29 de juny, dissabte, al Camp Nou, i serà el "tret de sortida" d'un estiu sobiranista que culminarà amb la cadena humana prevista per a l'Onze de Setembre. Es tracta del Concert per la Llibertat, un macroconcert que omplirà el Camp Nou de música i reivindicació amb més de 60 formacions i artistes sobre l'escenari i que compta amb el suport d'una catorzena d'entitats de l'entorn sobiranista. L'organització recau en Òmnium Cultural amb el suport "al 100% de l'Assemblea Nacional Catalana", tal i com han indicat les presidentes de les dues entitats, Muriel Casals i Carme Forcadell, en l'acte de presentació del concert.

Amb un cartell transversal que inclou des de noms consagrats de la cançó com Lluís Llach, -el primer nom que es va donar a conèixer-  i Maria del Mar Bonet fins a nous valors com Joana Serrat i Ivette Nadal, passant per artistes tant diversos com Dyango, Miquel Gil, Mayte Martín, Cesk Freixas, Gossos, Joan Dausà, Pastora i Sabor de Gràcia entre molts d'altres, el concert per la independència serà un macroconcert "conseqüent amb el seu lema", segons ha assegurat Gerard Quintana, que s'ocupa de la direcció artística juntament amb Lluís Danés, mentre que la direcció musical anirà a càrrec de Carles Cases, Dani Espasa i Xavi Lloses.

Hi haurà lloc també per a artistes vinguts de fora, des del canari Pedro Guerra fins als bascos Gorka Knörr i Fermin Muguruza, Passant per l'italià Alessio Lega i l'alemany Carl Carlton. A més, hi haurà artistes de tots els Països Catalans, com Pascal Comelade, Franca Massu, Cris Juanico i Xavi Sarrià i Miquel Gironès i per tant, es podran escoltar cançons en català, castellà, italià, basc i algun altre idioma.

Un repertori "per la llibertat"

El que no s'ha volgut revelar és el repertori, tot i que Quintana ha assegurat que seria "per la llibertat". La intenció es reviure "l'esperit del concert de Lluís Llach l'any 85 al Camp Nou", i en aquest sentit està previst que es versionin algunes cançons de Llach, a banda de les que ell mateix interpretarà. Tot i això, el que ha quedat clar és que les cançons "estaran al servei del lema i de la causa del concert" i està garantit que "la gent es podrà fer seu el repertori", en el sentit que les cançons seran totes prou reconeixibles pel gran públic.

Quant a l'escenari, segons ha indicat Lluís Danés, es basarà en una escenografia poblada d'escales, amb el sentit poètic que "les escales ja estan posades, i ara cal pujar-hi i tocar les estrelles". Tot i que el concert no és explícitament per la independència, sinó per la "llibertat", Carme Forcadell ha recordat que la passada manifestació de l'Onze de Setembre també era "per la llibertat" i "tothom va entendre que era a favor de la independència".

El concert es complementarà amb una fira d'entitats a l'esplanada del Camp Nou al llarg de tota la tarda. Les entrades, a la venda a partir del 3 de juny, tindran preus entre els 12 i els 150 euros. Està previst posar a la venda unes 70.000 entrades.