O alcaldes o diputats?

Redacció
24 de maig del 2013
L'hemicicle aquesta tarda.
L'hemicicle aquesta tarda.
L'hemicicle potser es quedarà sense alcaldes. Foto: Arxiu ND

La comissió parlamentària que intenta per enèsima vegada articular una llei electoral catalana té un debat afegit a més de l'habitual sistema d'elecció: un possible règim d'incompatibilitats. Entre aquestes, els experts plantegen que els alcaldes no puguin ser diputats al Parlament.

Una opció que, entre d'altres experts, ho posa sobre la taula el catedràtic de ciència política de la UAB Joan Botella. De fet, pera  Botella, un alcalde i depèn de quina mida de municipi ja té prou feina com per haver de tenir responsabilitats legislatives. Una incompatibilitat que, al seu parer, no hauria d'afectar als regidors, i així ho va explicar en la seva compareixença el passat 22 d'abril.

La comissió però, no ha entrat encara en aquest debat. De fet, hi ha poca voluntat d'encarar-lo. En aquest sentit, portaveus com el socialista Miquel Iceta no creu que aquesta discussió sigui necessària pel que, al seu parer, és un percentatge petit els alcaldes que també tenen escó al Parlament. Els alcaldes de poblacions importants com Lleida, Reus, Santa Coloma de Gramenet, La Seu d'Urgell, Valls, Moià, Caldes de Montbui, Besalú, Montblanc o Castelldefels ostenten acta de diputat i pertanyen als partits més majoritaris: CiU, ERC, PSC o PP, una opció que si les idees dels experts prosperen no es podria repetir en unes eleccions al Parlament. De fet, el líder dels republicans, Oriol Junqueras, és alcalde.