Puigdemont destaca que Girona és al mapa més que mai en la inauguració de “Temps de Flors”

L’acte ha estat presidit pels alcaldes de Girona i Barcelona, que han coincidit a afirmar que cal saber aprofitar el fet que les dues ciutats estan més a prop

Redacció
13 de maig del 2013
Acte inaugural davant la Catedral de Girona.
Acte inaugural davant la Catedral de Girona. | Martí Artalejo.
Acte inaugural davant la Catedral de Girona. Foto: Martí Artalejo.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, convidat d'honor. Foto: Martí Artalejo.

Els castellers, presents a l'acte. Foto: Martí Artalejo.

Girona ha obert avui dissabte, dia 11, les portes de la 58ª mostra “Temps de Flors” , que fins el proper 19 de maig omplirà el barri vell de la ciutat d’espais florals i activitats culturals i gastronòmiques.

La inauguració, que ha tingut lloc a les escales de la Catedral, ha anat a càrrec de l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que ha estat acompanyat per l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, amb l’objectiu de posar de èmfasi en què les dues ciutats estan més a prop que mai gràcies al tren de gran velocitat. A l’acte hi ha assistit també la regidora de Turisme i Comerç, Coralí Cunyat, i d’altres autoritats.

Les xifres relacionades amb la mostra “Girona, Temps de Flors” no paren de créixer any rere any. En l’edició de l’any passat, l’exposició floral va ser visitada per més de 200.000 persones i va tenir un impacte de 8 milions d’euros sobre l’economia local, segons un estudi elaborat per la Universitat de Girona.

En el seu discurs, l’alcalde de Girona ha agraït a Xavier Trias que hagi volgut inaugurar amb ell aquesta nova edició de la mostra “Temps de Flors”, una edició que ha qualificat d’”especial” pel fet que s’esdevé en un moment en què “Girona està més al mapa que mai”. Puigdemont ha assenyalat que “Girona i Barcelona estan a les portes d’una nova era privilegiada de relacions que hem de saber aprofitar en benefici mutu” i ha afegit que la ciutat “rebrà amb els braços oberts” a tota la gent de Barcelona que vingui a visitar la mostra.

L’alcalde de Barcelona, per la seva banda, ha expressat la seva satisfacció de poder assistir a la inauguració d’una mostra “extraordinària” que “sintetitza el que tots nosaltres volem ser: un país de cultura, coneixement, creativitat, d’innovació i de benestar”.

Trias ha reconegut sentir “una enveja sana” per alguns dels èxits aconseguits per Girona, com ara el fet d’acollir “el millor restaurant del món” i ha coincidit amb l’alcalde de Girona a destacar la proximitat entre les dues ciutats: “Ja no estem a 100 km de distancia, estem a 35 minuts i si ho sabem aprofitar serem capaços de viure un futur millor”, ha afirmat.

Per la seva banda, la regidora de Turisme i Comerç, Coralí Cunyat, ha volgut fer un reconeixement a les brigades municipals i a tots els voluntaris i col·laboradors que any rere any fan possible que un esdeveniment com la mostra “Girona, Temps de Flors” sigui un èxit. En aquest sentit, ha fet una menció especial a Maria Cubarsí, una col·laboradora que aquest any ho hi ha pogut participar per motius de salut. Cunyat ha destacat també el “salt internacional” que ha suposat per a la mostra el fet d’estar present aquest any al festival internacional de la ciutat británica de Salisbury.

La inauguració, que per primera vegada s’ha emès en streaming , s’ha tancat amb l’actuació dels Marrecs de Salt, que han volgut ser presents a l’inici d’una de les setmanes més especials per a la ciutat de Girona. La colla, referència castellera a les comarques gironines, ha alçat dues estructures: un pilar de 4 i un 4d6 amb agulla. Tot seguit, les autoritats han fet un recorregut per alguns dels espais imprescindibles d’aquesta 58a edició de la mostra.
Més espais florals que mai

La mostra “Girona, Temps de Flors” compta aquest any amb més espais florals que mai: un total de 145 espais distribuïts en patis, jardins i monuments del barri vell i quatre espais als barris, que agrupen gairebé 200 projectes de diferents artistes nacionals i internacionals.

Alguns d’aquests espais, com per exemple el Claustre de Sant Pere de Galligants, es recuperen després de diverses edicions sense participar a la mostra, i d’altres s’incorporen per primer cop a l’itinerari, com per exemple l’Església del Sagrat Cor o la Casa Norat, una casa modernista situada a la rambla de la Llibertat que aquest any compleix el seu centenari i que ha estat rehabilitada recentment.

Per primer cop, a més, s’han definit deu espais imprescindibles que el visitant no es pot perdre: la Catedral, l’església de Sant Feliu, els Banys Àrabs, les Sarraïnes, la plaça dels Jurats, Sant Lluc, l’església de Sant Martí, Sant Nicolau, la casa Lleó-Avinay i els Jardins dels Alemanys–Torre Gironella. A l’entrada de cadascun d’aquests punts hi haurà un codi QR que aportarà informació sobre l’obra floral.

També es consolidaran els serveis per a les persones amb mobilitat reduïda, amb la incorporació d’un itinerari adaptat per a aquelles persones que ho necessitin, i les noves rutes amb el trenet turístic, una de les quals incorporarà una parada davant l’estació de trens.

Entre les novetats destaca l’obertura dels espais de la mostra fins a les 12 de la nit durant dos dies (el dimecres 15 i el dissabte 18) i la proposta Nits de Flors, en la qual més de 30 restaurants i establiments d’oci nocturn oferiran a partir de les vuit del vespre aperitius, dolços, menús i begudes basats en el món floral. Les Nits de Flors completen així l’oferta gastronómica que un any més oferiran els agremiats de l’Associació d’Hostaleria Girona i Radial, un total de 41 restaurants que oferiran menús de migdia elaborats amb flors.

Amb la voluntat d’integrar la cultura en la promoció de la ciutat, durant l’exposició floral es portaran a terme també una sèrie d’activitats culturals per fomentar el turisme de qualitat a Girona. La segona edició del Girona A Cappella Festival, que estrena ubicació a la plaça de la Independència; la celebració del Dia Europeu de l’Òpera el 12 de maig a la plaça del Vi, o la promoció dels museus de la ciutat a través d’un mapping a la façana de l’Ajuntament de Girona són algunes de les activitats més destacades. A més, es portarà a terme el primer concurs SmartFilms Girona, una nova edició del concurs de fotografia digital i un concurs d’Instagram.