Pare, jo vull ser pastor

L'Escola de Pastors de Catalunya ofereix pràctiques per aquells que vulguin formar part d'aquesta professió

Redacció
13 de maig del 2013
Un dels alumnes de l'Escola de Pastors d'anteriors edicions.
Un dels alumnes de l'Escola de Pastors d'anteriors edicions. | Marta Lluvich
Un dels alumnes de l'Escola de Pastors d'anteriors edicions. Foto: Marta Lluvich

El Pallars Sobirà, concretament l’ Alberg refugi de Montenartró al municipi de Llavorsí, és el viver d'una empresa tan ancestral com de futur, és on els alumnes de l’ Escola de Pastors de Catalunya han iniciat les pràctiques després d’un mes de formació teòrica en les tècniques del pastoratge.

L’ entitat responsable de l’Escola de Pastors, l’ Associació rurbans , és qui intenta protegir aquest ofici i el Projecte Grípia , un pla de treball pensat per dinamitzar el sector primari de muntanya i l’àmbit rural de Catalunya des del 2009. És la columna de les explotacions existents i allò que allarga els anys de vida d'aquest treball. Els impulsors d’una generació de joves agricultors i ramaders amb una visió innovadora: l’agroecologia.

Les pràctiques

De moment, són 11 els alumnes que passaran 4 mesos en pràctiques per a esdevenir part activa d’aquest ofici emblemàtic, tots en explotacions on ramaders prendran el paper de tutors. Sis d’ells, aniran a la delegació de l’Alt Pirineu, 2 a la zona del Ripollès, 1 al Lluçanès, 1 a les Terres de l’Ebre Camp de Tarragona i 1 al País Basc. Tenint les coses ben lligades aquí, aquest any, s’ha signat un acord de col·laboració amb l’Escola de Pastors del País Basc “ l’Artzain Eskola ”, que permetrà a dos alumnes fer pràctiques a Guipúscoa durant dos mesos.

Si algú té curiositat de quines són les tasques que desenvolupa un pastor en el seu dia a dia, trobarà la resposta al quadern que cada alumne utilitzi per a explicar les seves experiències en conjunt amb la natura. I si, després d’això, encara li queda algun dubte, podrà assistir a una de les trobades que l’escola organitza mensualment a l’ Escola de Capacitació Agrària de Manresa .

El perfil dels alumnes

30 anys. Aquesta és l’edat mitjana dels aprenents. Una alternativa a la crisi o, segons l’escola, una manera vocacional de dedicar-se a un projecte que fa temps que es vol desenvolupar. Cada cas és un món.

Més de la meitat d'alumnes (el 60%) provenen de la demarcació de Barcelona, la majoria de municipis rurals. Lleida, amb un 8%; Tarragona amb un 13%; Girona amb un altre 13% i d'altres comunitatsque  s’encarreguen de completar el pastís.


Futur incert de l'escola

L’Escola de Pastors s’enfronta a un futur incert. La crisi acaba amb tot i els impagaments de subvencions que la Generalitat de Catalunya deu des de l’any 2010 també poden acabar amb ells.

Tot i l’èxit de la proposta formativa, amb un nombre d’inscripcions cada any més elevat, l’escola encara espera 55.000 euros que se li haurien d’haver pagat en els darrers 3 anys. Uns problemes greus de tresoreria que, si no es resolen aviat, comportaran l’aturada d’una escola que ha ajudat a sobreviure l’ofici de pastor.