El MEV reuneix per primer cop les vuit col·leccions diocesanes de Catalunya

L'exposició vol ajudar el visitant a comprendre el sentit dels objectes d'art sacre medievals.

Redacció
12 d'abril del 2013
Josep Maria Riba i Marc Sureda davant la Marededéu amb el Nen, del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, i les pintures murals de l'absis de Sant Martí del Brull.
Josep Maria Riba i Marc Sureda davant la Marededéu amb el Nen, del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, i les pintures murals de l'absis de Sant Martí del Brull. | MEV
Josep Maria Riba i Marc Sureda davant la Marededéu amb el Nen, del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, i les pintures murals de l'absis de Sant Martí del Brull. Foto: MEV

El Museu Episcopal de Vic (MEV) presenta “Facies fidei. Expressions artístiques de la Fe cristiana a la Catalunya medieval”, una mostra que s'inaugurarà divendres 12 d'abril a les 19:30 h, i que reuneix i relaciona obres del període medieval que han estat cedides pels museus diocesans de Barcelona, Girona, Lleida, Solsona, Tarragona, Tortosa i Urgell. Les peces estableixen un diàleg amb creacions de la col·lecció del museu.

L'exposició, que han presentat aquest dijous el director del museu Josep Maria Riba i el seu comissari, Marc Sureda, vol oferir les claus per interpretar l'art religiós a través de set àmbits (un per a cada peça convidada): la Creació, l'Encarnació, l'Eucaristia, la Creu, la Santedat, la Paraula i la Vida, i facilitar la comprensió de les obres en el seu context espiritual i funcional. Paral·lelament a “Facies fidei”, el MEV promou i acull diverses activitats complementàries relacionades amb l'art medieval.

En el cas de la Creació i l’escena del pecat original, molt present en les esglésies medievals, s’estableix un diàleg entre una escena de les pintures murals de Sant Marti Sescorts (s. XII) exposades al MEV i la crismera del monestir de Sant Pere de Rodes (s IX-X). Aquesta ha estat cedida pel Museu Diocesà de Girona. L’àmbit de l’Encarnació, en què Maria accepta ser la mare de Déu, el diàleg s’estableix entre les pintures murals de Sant Martí del Brull (s XII) i l’escultura de la Marededéu amb el Nen del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona (s. XII). L’Eucaristia, amb el relat evangèlic del Sant Sopar, s’il·lustra amb la pintura mural del Sant Sopar de la capella de Santa Caterina de la Catedral d’Urgell (s. XIII), que forma part del fons del MEV, i el calze i la patena del santuari de Núria (s.XIII), que ha estat cedida pel Museu Diocesà d’Urgell per a Facies Fidei. La Creu, on Jesucrist va ser condemnat a morir, s’explica mitjançant el retaule de la Passió, Mort i Resurrecció de Crist de Bernat Saulet (s.XIV) del MEV i la Veracreu de l’arquebisbe Arnau Sescomes (s. XIV) del Museu Diocesà de Tarragona. El diàleg a l’entorn de la Santedat, l’exemple de la vida dels sants, s’il·lustra amb el retaule de Santa Clara de Vic (s. XV) i el sarcòfag de Santa Maria de Cervelló (s. XIV), aportat pel Museu Diocesà de Barcelona. Els dos darrers àmbits són la Paraula, plasmada en la Bíblia, i la Vida, amb el judici final. En el cas de la Paraula, el diàleg s’estableix entre la taula de Sant Pere de Torelló (s. XV) i la Bíblia miniada de l’Arxiu Capitular de Tortosa (s. XIII). Pel que fa a la Vida, s’il·lustra amb el Retaule de Sant Miquel de Cervera (s. XV) del MEV i el relleu de la Resurrecció dels Morts, obra d’alabastre del taller de Bartomeu de Robió (s. XIV), del Museu de Lleida: diocesà i comarcal.

L’exposició s’ha promogut dins L’any de la Fe. “Facies Fidei” es podrà veure fins el 27 d’octubre. La mostra ha estat possible gràcies a la col·laboració del Cercle del MEV.

Seminaris, conferències i jornades

Paral·lelament a “Facies Fidei”, el MEV promou i acull diverses activitats complementàries relacionades amb l’art medieval. Del 16 al 18 d’abril, el museu acollirà el seminari “Art i devoció a l’Alta Edat Mitjana”, organitzat conjuntament amb l’European Network for Instruments of Devotion. El 20 d’abril s’oferirà una visita a l’exposició, guiada pel comissari de la mostra.

El 26 de juny, el MEV acollirà la segona jornada sobre Art Religiós a Catalunya, coorganitzada conjuntament amb l’Institut Superior de Ciències Religioses i el MEV.
El mes de setembre tindrà lloc la conferència “Art, litúrgia i fe a l’edat mitjana”, dins el cicle del MEV Parlem d’Art, a càrrec de Marc Sureda, conservador del MEV i comissari, que explicarà els continguts i l’eix discursiu de l’exposició.

El mes d’octubre es farà la jornada “Experiència artística i experiència religiosa en l’educació”, organitzada per la Fundació Escola Cristina i el propi museu.

Finalment, el 25 d’octubre, i com a cloenda de l’exposició, es farà una jornada científica dedicada a la figura de Mossèn Josep Gudiol, pare de l’actual Museu i un dels pioners de la Història de l’Art a Catalunya, que s’organitza conjuntament amb el Museu de Lleida.

Dossier de premsa de l'exposició (PDF)



Josep Maria Riba i Marc Sureda, a la presentació de l'exposició. Foto: MEV