Mones més «minis»

Redacció
31 de març del 2013
El pastisser Jaume Vilaró, preparant una de les 500 mones que Bocí vendrà aquesta Pasqua.
El pastisser Jaume Vilaró, preparant una de les 500 mones que Bocí vendrà aquesta Pasqua. | Marina Bou/NacióLaFlama.cat
El pastisser Jaume Vilaró, preparant una de les 500 mones que Bocí vendrà aquesta Pasqua. Foto: Marina Bou/NacióLaFlama.cat.

El moment en què el fillol rep la mona de mans del padrí és un instant carregat d'il·lusió i d'emoció. Però la màgia de tot plegat comença molt abans, a l'obrador d'una de les centenars de pastisseries del país, quan pacientment els mestres pastissers l'elaboren amb la saviesa dels anys acumulats. Enguany, els pastissers catalans preveuen vendre un total de 660.000 mones durant aquesta Setmana Santa, una quantitat similar a la dels últims anys, per bé que més petites a causa de la crisi. De fet, calculen que cada família es gastarà entre 25 i 75 euros per mona.

A Jaume Vilaró, la vocació li ve de família, quan de petit ja tafanejava a la pastisseria del seu avi. Als 15 anys ja es va posar a treballar seriosament i, després de formar-se al gremi de pastissers, el 1996 va incorporar-se a la pastisseria Bocí on, aquestes setmanes, des del número 112 de la Via Augusta de Barcelona, s'ha encarregat de preparar les mones de mig Gràcia i Sant Gervasi [fotogaleria de l'elaboració].

Conscient de l'augment del volum de feina, i per no haver d'ampliar el nombre d'empleats, els horaris de l'obrador es veuen trasbalsats, i el pastisser ha de treballar més hores. De fet, ja al gener comencen els preparatius per fer les més de 500 mones que està venent aquests dies. "Val la pena", assegura a NacióLaFlama.cat, després d'explicar amb un somriure les mil i una estratègies que s'empesquen els nens per menjar-se les mones exposades.

Enguany, els personatges estrella de la majoria de mones del país seran les Monster High, la Hello Kitty, en Bob Esponja i la Peppa Pig, mentre que l'eterna Abella Maya també torna amb força i els incombustibles barrufets mai no han acabat de desaparèixer. Els ous de xocolata amb la forma dels protagonistes del popular joc per a mòbils Angry Birds també són una de les novetats més cridaneres d'aquesta Pasqua, al costat de l'ou estelat.

Mones més petites

"Ningú no deixa de comprar la mona, però la majoria de clients es passen a models més econòmics", reconeix Vilaró. De fet, sosté que hi ha moltes pastisseries que compren els pastissos a proveïdors externs perquè no els surt rentable fer-ne de propis. "Has de vendre moltes mones per poder-ne fer sense perdre-hi diners", assegura.

Així, si fa anys el padrí regalava una mona de quilo, ara la compra de 3/4 de quilo, i si abans ja la comprava de 3/4, ara la compra de mig. La mateixa feina i la mateixa il·lusió, però una mica menys de caixa.

Els pastissers es concentren durant el procés d'elaboració d'una mona. Foto: Marina Bou/NacióLaFlama.cat