L'Ajuntament de Ripoll exercirà la sobirania fiscal

Redacció
27 de març del 2013
Estelada a l'Ajuntament de Ripoll.
Estelada a l'Ajuntament de Ripoll. | Arnau Urgell
L'Ajuntament de Ripoll continua fent gestos sobiranistes. Foto: Arnau Urgell

De les intencions als fets. L'Ajuntament de Ripoll tretze mesos després d'apostar per la insubmissió fiscal ha decidit començar a exercir-la. En aquest sentit el proper abril liquidarà l'IRPF i l'IVA a l'Agència de Tributària de Catalunya en comptes de fer-ho a l'espanyola. Es tracta però d'una mesura simbòlica ja que la Generalitat traspassarà els impostos a l'Estat al cap de quatre dies.

L'acord per exercir la sobirania fiscal va comptar amb el suport de CiU i ERC mentre que el PSC i Xavier Fernández –el ja exregidor de PxC- van optar per l'abstenció. El regidor d'Hisenda, Josep Maria Creixans, va recordar que l'acció servia per complir la moció del febrer 2012 en el qual es reclamava “explorar el buit legal per deixar de pagar impostos a l'Agència Tributària espanyola”. En aquest sentit va assegurar que s'havia demostrat la legalitat de liquidar IRPF i IVA a l'administració catalana perquè fa mesos que ho fan empresaris, autònoms i també diversos ajuntaments.

L'alcalde Jordi Munell, malgrat admetre que és un gest simbòlic, va explicar que és una manera de contribuir des de Ripoll a que s'acabi l'espoli fiscal. “Volem que la resta de municipis de la comarca s'hi sumin” i, amb ironia, va assenyalar que la independència s'hauria de declarar just en el període entre el qual es paga a l'Agència Tributària de Catalunya i que la Generalitat traspassa els impostos a l'Estat.

El PSC no veu clares les conseqüències

L'exercici de la sobirania fiscal es va aprovar per àmplia majoria –14 dels 17 regidors-. En canvi, el PSC va mostrar les seves reserves al procés. Primer va votar en contra que es debatés com un punt urgent i, posteriorment, es va abstenir assenyalant que no se'ls havia explicat quines conseqüències podia tenir la “corresponsabilitat” de la decisió en el conjunt del plenari. A més, van recordar que sobre la taula hi havia un informe negatiu d'intervenció. Una postura que va compartir Xavier Fernández, des d'ahir regidor no adscrit.

Moció sobre la sobirania fiscal aprovada a Ripoll (pdf)