La gran retallada arriba a TV3

Els comitès d'empresa de TVC i Catalunya Ràdio han estat convocats de forma urgent

Redacció
20 de març del 2013
Concentració dels treballadors de TC en protesta pel tancament de les delegacions territorials
Concentració dels treballadors de TC en protesta pel tancament de les delegacions territorials
Concentració dels treballadors de TC en protesta pel tancament de les delegacions territorials

Al carrer Ganduixer a les 13'30 hores d'avui dimecres. Aquesta és l'ordre que han rebut els comitès d'empresa de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio, que tenen cita concertada amb Brauli Duart, actual president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Fonts sindicals han comentat a Nació Digital que el motiu oficial és que la direcció de l'empresa traslladarà l'avantprojecte de pressupostos que assignarà la Generalitat a les seves empreses de comunicació.

"Esperem una retallada d'un vint per cent", asseguren des del Comitè d'Empresa de TVC, "que, sumada a la cobertura del dèficit anterior significaria anar a un model molt diferent de l'actual pel que fa a qualitat i cobertura". "Creiem que van cap als acomiadaments massius, ara tenen un context immillorable per intentar-ho i ho voldran fer", assegura un portaveu sindical de TVC.

Vaga just abans de la reunió

En paral·lel, els representants dels treballadors de Televisió de Catalunya han convocat una "vaga preventiva" per aquest dimecres, 20 de març, en protesta per la situació que es viu a TVC, amb retallades que han portat al tancament de les delegacions i corresponsalies territorials, entre altres retallades, i que fan considerar que la direcció prepara un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que posaria en perill els llocs de treball dels professionals dels mitjans públics catalans.

La secció sindical del Sindicat de Periodistes de Catalunya a TVC ha difós una nota on sota el títol de "Vaga preventiva, sí" recorda que la negociació del conveni "es dóna en un context on les grans decisions que amenacen el model de TVC i la integritat de la plantilla es prenen des de l’esfera política", tot insistint que el Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals és un "organisme d’obediència directa al Govern arran de la contrareforma de la CCMA promoguda per l’acord entre CiU i el PP", que es mantindria en l'actualitat tot i els canvis produïts després de les eleccions del 25N.

Així mateix, l'SPC recorda que en altres mitjans públics, com La Xarxa, s'han rescindit els contractes amb les productores i els col·laboradors externs "per preparar en millors condicions l’ERO que els tenen preparat", un full de ruta que s'estaria seguint ara TVC amb el tancament de les corresponsalies i delegacions territorials.

Finalment, l'SPC qüestiona el mètode amb el qual s'han trobat substituts pels acomiadats a Tortosa i als Pirineus, tot apuntant que no s'ha fet el "concurs de trasllat previst al conveni", un procediment que "requereix la participació del Comitè d’empresa", a més del fet que s'ha admés com a candidats a "treballadors no fixos", tot denunciant que les adjudicacions s'han fet "sense transparència i sense conèixer els criteris".

Delegats a dit

El Comitè d'Empresa de TVC també considera que les delegacions vacants -per liquidació de les productores territorials- s'estan cobrint sense tenir en compte el conveni col·lectiu ni la normativa laboral. En el cas d'Anna Figuera, per exemple, els representants sindicals consideren que "es tracta d'una treballadora amb contracte per obra que ha estat nomenada a dit, sense respectar cap dels procediments reglamentats". La nova delegada als Pirineus "no ha passat cap prova i va ser escollida a dit per treballar als Matins, no pot ser que ara se la nomeni delegada sense més", asseguren des del Comitè d'Empresa.