Desarticulen dos grups d'estafadors a Barcelona i Girona

Els Mossos han detingut cinc persones de nacionalitat croata

Redacció
18 de març del 2013
Cinc persones han estat detingudes pels Mossos d'Esquadra com a presumptes autores d’un delicte d’estafa. Fins al moment s’ha pogut constatar la seva participació en quatre fets a Girona i Barcelona.
 
La primera de les estafes es va generar quan un home domiciliat a Sevilla va posar a la venda un anell d’un alt cost econòmic, a través d’una pàgina d’internet especialitzada en la venda d’objectes de valor. Els estafadors van arribar a desplaçar-se fins a un hotel de Sevilla, per acordar la venda de la joia per valor de 35.000 euros, el passat setembre. Un mes més tard el venedor i un dels estafadors es van citar per fer la transacció en un hotel de Girona. En el moment de la venda, el lladre va esgrimir una navalla al venedor i es va emportar la joia sense efectuar cap pagament.
 
El segon dels fraus es va produir quan al mes de novembre, l’estafat va posar un anunci de venda d’un rellotge de gamma alta en una altra pàgina d’internet  especialitzada en transaccions de venda de cronògrafs. Va obtenir una ràpida resposta d’un home interessat en fer l’operació de compra, suposadament propietari d’una joieria a Perpinyà. Van acordar trobar-se en una cafeteria de Girona, per tancar el tracte per valor de 17.000 euros. En el moment del pagament, ja a fora de l’establiment, la víctima va comprovar els bitllets que hi havia en un sobre, els va donar per bons i li va fer entrega del rellotge al comprador. Després d’acomiadar-se, un cop dins del cotxe, una verificació més exhaustiva dels diners obtinguts li va permetre constatar que els diners eren falsos. En aquest moment,  va intentar contactar telefònicament amb l’estafador de manera infructuosa.
 
El tercer dels casos resolts està relacionat amb una estafa que va tenir lloc el passat 22 de febrer i que s’havia gestat setmanes abans. En aquesta ocasió, l’engany es va produir quan un promotor immobiliari va rebre una oferta del representant d’un suposat grup inversor de Londres, interessat en adquirir una parcel·la urbana i una nau en construcció dins del mateix terreny. El preu acordat, per ambdues propietats, va ser de d’1.150.000 euros. Després d’una primera negociació a Londres amb els dos estafadors i de diverses trucades telefòniques, van acordar veure’s per segon cop a Londres per tancar l’operació. Les condicions de l’operació preveien que els suposats inversors portarien diners en efectiu en bitllets de 500 per fer el pagament de la parcel·la i que la nau industrial la pagarien fraccionadament en quatre cops.   
 
Els trampistes van posar una darrera condició: que el venedor portés 50.000 euros en bitllets en efectiu i en moneda petita, argumentant que els calien els diners per pagar unes comissions. Una última trobada en un hotel de Girona, havia de servir per rubricar definitivament l’acord i signar els contractes, a més d’intercanviar els diners en efectiu acordats. Després d’una comprovació poc exhaustiva dels bitllets de 500 continguts en el maletí dels estafadors, el promovedor els va entregar els 50.000 euros acordats.  En aquest moment, el lladre va agar els diners i va fugir a tota velocitat en cotxe amb el seu còmplice.
 
Els estafadors van poder ser detinguts hores més tard a l’autopista AP-7 en un peatge quan es dirigien al pas fronterer de la Jonquera.  Els detinguts, tots ells de nacionalitat croata i domiciliats a França, i que han ingressat en presó són Alberto D. de 25 anys; Renato J. de 25 anys, i Tomislav J., de 24 anys.
 
Finalment, va tenir lloc un altre dels enganys el 23 de febrer. Com en el segon dels casos, l’estafat havia posat a la venda un rellotge de luxe a la mateixa pàgina web el passat mes de novembre. Després dels preceptius contactes amb el suposat comprador interessat, es van citar en un hotel de Barcelona la víctima i el client, que anava acompanyat d’un altre home. Van oferir diverses opcions per tancar el tracte, com un intercanvi de rellotges o un canvi de bitllets grans per bitllet petits, però el venedor no volia fer cap altra operació que la venda directa del seu rellotge.  Posteriorment, en una trobada en un altre hotel de la ciutat comtal, van tancar la compra-venda i, en un moment de distracció de la víctima, li van fer un canvi de diners sense que se n’adonés.
 
La manera d’actuar d’aquestes persones s’emmarca en una modalitat d’estafa anomenada “Rip Deal”  (tracte brut o operació fraudulenta) que consisteix en buscar anuncis a internet, d’ofertes immobiliàries o de venda de productes amb un alt valor econòmic com rellotges o joies, entre d’altres. Els estafadors contacten amb les seves víctimes a través del correu electrònic per mostrar el seu interès per el bé ofertat i acordar una cita amb la víctima per negociar en persona la transacció comercial. Després de guanyar-se la confiança del venedor en diverses trobades fetes generalment en hotels, concerten una reunió final per realitzar la compra-venda i és en aquest moment en el que es produeix l’estafa.
 
Els altres dos detinguts, també de nacionalitat croata, van ser detinguts el dia 5 de març a la localitat  de Lloret de Mar. Les seves identitats són Toma N., de 42 anys, veí de Lloret de Mar, que ha quedat en llibertat amb càrrecs, imputat per la seva presumpta participació en les estafes dels dos rellotges i l’anell, i Petar G., de 31 anys, veí de Lloret de Mar, que ha quedat en llibertat amb càrrecs i imputat per la seva presumpta participació en l’estafa del rellotge acordada en un hotel de Barcelona.