«On són les càmeres de TV3?»

Eva Clausó, Pere Codonyan i la resta d'afectats pel tancament de les delegacions territorials reben el suport dels treballadors de TVC a la plaça de Sant Jaume

Redacció
14 de març del 2013
Pere Codonyan s'adreça als concentrats en companyia d'Eva Clausó
Pere Codonyan s'adreça als concentrats en companyia d'Eva Clausó | Jordi Palmer / Nació Digital
Pere Codonyan s'adreça als concentrats en companyia d'Eva Clausó Foto: Jordi Palmer / Nació Digital

Unes dues-centes persones, la majoria treballadors de Televisió de Catalunya, encaraven la finíssima pluja que queia interrompudament a la plaça de Sant Jaume de Barcelona aquest dimecres a la tarda. Mentre el món estava pendent de la Ciutat del Vaticà, aquesta petita aglomeració ocupava el centre de la plaça política de la capital catalana amb un sol objectiu, defensar el model territorial de TVC. Hi havia molts treballadors de TV3, 'la teva', però no hi havia cap càmera 'oficial' d'aquesta cadena. "On són les càmeres de TV3?" es preguntaven els membres del comitè d'empresa, que reclamaven la presència de companys "per ensenyar com els treballadors de TV3 defensem la televisió pública de Catalunya".

I entre tants treballadors, alguns dels principals damnificats, com Pere Codonyan, històric corresponsal a Perpinyà, o Eva Clausó, el referent informatiu del Pirineu, però també Baltasar Borra, càmera de Clausó, i Mònica Borrell, redactora del Pallars. Tots a punt de quedar-se al carrer el 31 d'aquest mateix mes, un cop la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha decidit tancar les delegacions, productores i corresponsalies territorials dels Pirineus, Catalunya Nord i Terres de l'Ebre. Hi també hi eren presents, almenys en l'ànim de la concentració, tots els treballadors de les tretze productores de la resta de Catalunya que van veure rescindits els seus contractes el mes de gener.

Com en "una muntanya russa", segons declaracions d'Eva Clausó a Nació Digital , els treballadors afectats viuen les darreres setmanes "amb alts i baixos", convençuts que defensen "una causa justa, tant pels companys com pel territori". I és que la combativa Clausó, que va dirigir una dura carta de comiat a TV3, té molt clar que els han exigit "la mateixa feina que si fóssim de plantilla i ara, a canvi, el 31 de març ens acomiaden". Una decisió que el territori "veu molt clar que no hi ha model"i que clarament, "és un guió improvisat". Al seu costat, Pere Codonyan, la veu catalana de Perpinyà a TV3, apunta que "tot i les mobilitzacions", no hi ha indicis "que la direcció vulgui fer-se enrere". Ni tant sols les "mobilitzacions que hi ha hagut a Perpinyà" poden ajudar la CCMA "a buscar solucions".

L'acte, que ha comptat amb breus parlaments de Clausó i Codonyan en defensa de les delegacions territorials i de la lectura d'un manifest "contra el desmantellament del model de TVC, pel manteniment de les corresponsalies territorials, per la defensa dels llocs de treball i la internalització de la producció" ha transcorregut entre els crits de "tots som TV3" i "Brauli, Sallent, dimissió" entre d'altres. I un últim crit preguntava, un cop més, "on són les càmeres de TV3?". I no, no hi eren.