Codonyan: «A Catalunya Nord hi ha un sentiment d'abandó i traïció»

El corresponsal de TV3 a Perpinyà apunta que amb el tancament de la delegació "els que estan en contra del català se'n riuen de nosaltres"

Redacció
09 de març del 2013
Pere Codonyan, corresponsal de TV3 a Perpinyà
Pere Codonyan, corresponsal de TV3 a Perpinyà | TVC
Pere Codonyan, corresponsal de TV3 a Perpinyà Foto: TVC

Pere Codonyan, històric corresponsal de Televisió de Catalunya a Perpinyà, és un dels professionals afectats per la decisió de la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) de suspendre amb data 31 de maig els contractes que tenia amb productores i col·laboradors de diverses corresponsalies territorials.

En el seu cas però, a més de deixar un territori sense informadors sobre el terreny, el tancament de la delegació a Catalunya Nord suposa renunciar a un model basat en el “fer país” i mostrar a la societat del Principat “que hi ha una Catalunya que no forma part d'Espanya”. Tant és així que la societat civil de la Catalunya Nord “té un sentiment d'abandó i traïció” a causa del tancament de la delegació a Perpinyà, unes queixes que ja s'han traduït en una campanya en favor del manteniment d'aquesta corresponsalia.

-Esperava que TVC rescindís la relació laboral que mantenia amb vostè i les altres delegacions?

-No. Ha estat una sorpresa total, i més quan fa un mes i mig, quan es van tancar altres productores, ens van assegurar que conservarien les delegacions més allunyades. Allò ens va tranquil·litzar, però dimecres passat, amb una trucada, ens van dir que tancaven la delegació.

-Quina relació contractual tenia amb Televisió de Catalunya?

-Una relació de tipus mercantil, a tant la peça. En general a les delegacions territorials tothom estava així.

-I a què creu que respon la decisió de tancar?

-Tots sabem que hi ha crisi, però aquest tancament ha estat radical. El que més xoca és que no s'ha intentat negociar cap tipus de retallada, mirar d'estalviar per algun lloc. Cada delegació no arriba a un cost anual de 100.000 euros i potser es podria haver mirat de buscar algun tipus de suport territorial per mantenir-les. Però no s'ha intentar buscar cap solució, sinó només tancar i prou. Crec que ningú ho entén.

-Creu que amb aquestes accions es posa en perill el model d'implantació territorial de TVC?

-Crec que aquest model de televisió de treballar per fer país i explicar el que passa a tot el territori no es vol mantenir, però això ningú no ho entén perquè sembla que no es correspon amb la ideologia de la gent que mana a Catalunya.

-Encara hi ha temps per repensar la decisió?

-Hi ha temps, perquè continuem amb contracte fins el 31 de maig, però de moment no sembla que hi hagi intenció de fer marxa enrere, ni intenció de trobar els diners per mantenir aquest servei. Però ara es farà una gran despesa en decorats digitals i en canvi, si en això es gastés la meitat, es podrien fer viure les delegacions uns any més a veure si la situació millora.

-En el seu cas, a més, es produirà un buit informatiu a Catalunya Nord pel que fa a la televisió. De fet, en llengua catalana només quedaran alguns corresponsals de premsa.

-Sí, i nosaltres teníem un paper important perquè explicàvem que també som Catalunya, però que no som una província espanyola. A més, al Principat molta gent es queixava que hi havia poca informació de Perpinyà. Doncs miri, ara no n'hi haurà cap.

-I com ha afectat a la societat nord-catalana?

-Ha afectat molt, especialment a tota la gent que aposta per Catalunya i per les relacions transfrontereres. El tancament de la delegació és un cop a l'esquena de tot això, desmunta tota aquesta relació i aquesta defensa de la llengua catalana. Els que a Perpinyà estan en contra del català se'n riuen de nosaltres i ens pregunten perquè hem de defensar el català si la mateixa TVC ja no s'interessa per nosaltres. De fet, ara hi ha un sentiment d'abandó i traïció molt fort. I la sensació que paguem el preu més alt quan som els més dèbils.