La CUP de la Selva reclama explicacions públiques als afectats pels casos de presumpta corrupció

Redacció
27 de febrer del 2013
Els nuclis de la Candidatura d'Unitat Popular de la Selva reclamem compareixences públiques dels càrrecs electes o de partit que han dimitit en els darrers dies arran dels casos de presumptes irregularitats al Consell Comarcal de la Selva i d'altres institucions. La CUP també exigeix dimissions en aquests casos que poden comprometre el procés d'autodeterminació en curs al nostre país.

COMUNICAT

Des dels diferents nuclis de la Candidatura d'Unitat Popular a la comarca de la Selva volem denunciar els múltiples casos de corrupció que han sortit a la llum els últims dies, i que malauradament, sembla ser que no seran els únics.

Els casos

Robert Fauria (CiU), alcalde de Sant Hilari Sacalm i president del Consell Comarcal de la Selva, està imputat de violació de secrets, suborn, tràfic d'influències, prevaricació, malversació, falsedat documental i exacció il·legal, en la seva suposada vinculació amb un trama corrupta que s'enriquia a través d'adjudicacions públiques fraudulentes. Actualment es troba en llibertat sota una fiança de 18.000€.

Josep Carrapiço (ERC), secretari d'organització de la secció local d'Arbúcies i actual secretari d'organització d'ERC, ha estat citat a declarar, ja que podria haver encobert l'exregidora d'Hisenda a Arbúcies, Carme Córdoba (ERC). Carme Córdoba, membre de la comarcal d'ERC la Selva que també ha presentat la seva dimissió i s'ha donat de baixa de militància, estava suposadament robant al Consell Comarcal de la Selva per beneficiar-se a títol particular i a amistats. Casualment, Córdoba també era treballadora de l´empresa GRS Arc Local.
Fa quinze dies també va ser detingut dins de l'operació Clotilde –que vincula l'Ajuntament de Lloret de Mar i la màfia russa– Josep Valls (CiU), qui ocupa el càrrec de responsable d'hisenda i personal del Consell Comarcal de la Selva. Josep Valls imputat per prevaricació i suborn, ha renunciat al seu càrrec de tinent d’alcalde, però no el seu càrrec de conseller comarcal ni de regidor de l’Ajuntament de Lloret.

La CUP Farners fa mesos es va trobar amb una fort recel i opacitat al Consell Comarcal quan va demanar informació de la gestió dels menjadors escolars per part de l'empresa Scolarest i el Consell Comarcal. A més, aquesta empresa està cobrant el menú per sobre del preu establert per la Generalitat, i ha tingut conflictes pels preus amb les AMPES de diverses escoles de la Selva que continuen presents amb la intervenció del Departament d’Ensenyament en el cas de Vilobí d’Onyar.

La CUP Sacalm considera que l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, amb Robert Fauria al capdavant, ha tractat amb opacitat temes com per exemple l'adjudicació de càrrecs de confiança, les concessions de la majoria dels serveis municipals a empreses privades mitjançant la gestió del Consell Comarcal, el projecte de promoció turística de “Boscos de Bruixes i Bandolers”, l'adjudicació del POUM, etc.

Les solucions

Cal fer net ara mateix, i marcar un abans i un després. S’ha d’aturar el funcionament opac i clientelista de moltes institucions de les nostres comarques. Contra la gestió de despatx allunyada de la gent és necessari treure a la llum els acords i fer un procés d'obertura que vagi molt més enllà de cimeres, fotografies i paraules.

A partir d'ara exigim que s'estableixin mecanismes de transparència de la gestió dels recursos del poble i de la comarca, que són de tots. Cal que els veïns sapiguem què està passant i especialment com es gestionen els nostres impostos. Proposem que es facin auditories i audiències públiques al Consell Comarcal de la Selva i als respectius ajuntaments, per explicar en què s'han gastat els diners, i en quines condicions han contractat l'empresa GRS Arc Local i els serveis del Consell Comarcal. I si cal revisar o rescindir els contractes salvant els treballadors/es no imputats. Volem donar el nostre suport als treballadors i treballadores del Consell Comarcal i dels diferents ajuntaments que estan fent la feina que els pertoca de forma honrada i complint amb les seves obligacions de treballar pel bé pel poble. Així com denunciar el tractament que van rebre les treballadores i treballadors del Consell Comarcal dijous 14 de febrer per part de la Policia Espanyola Duanera, que els va tenir retinguts, incomunicats i identificats durant un mínim de 4 hores.
Animem la població a expressar activament la seva repulsa envers la corrupció que afecta les institucions públiques catalanes, i a mostrar-se ferma en la reivindicació d’un model de gestió pública transparent, democràtic i al servei de la comunitat. Cal que s'estableixi un control popular dels recursos.

Demanem una compareixença pública, oberta als veïns i veïnes de Sant Hilari Sacalm, d'en Robert Fauria, per tal de que s'esclareixin alguns dels temes exposats que preocupen a la gent del poble. També demanem que facin el mateix Josep Carrapiço i Carme Córdoba.
Finalment, exigim la dimissió immediata de tots els representants públics imputats en causes obertes per casos de corrupció. No volem que es mantinguin als seus càrrecs fins que es realitzin els propers plens del Consell Comarcal i dels ajuntaments, si és necessari, que es realitzi una convocatòria extraordinària.

La CUP aposta per la transparència a tots els nivells, d’aquesta manera s’evitaria casos perpetuats al llarg del temps de corrupció, apropiament de recursos públics i les retallades en els serveis públics.

En un moment en què la societat catalana al Principat de Catalunya fa passos ferms cap a l’exercici del dret d’autodeterminació, cal evitar que la corrupció que afecta les institucions catalanes embruti o en posi en perill el procés democràtic cap a la independència.