La justícia, en vaga contra Gallardón

Redacció
20 de febrer del 2013
Jutges concentrats als jutjats de Terrassa per protestar contra la reforma de Gallardón el desembre passat.
Jutges concentrats als jutjats de Terrassa per protestar contra la reforma de Gallardón el desembre passat. | ACN
Jutges concentrats als jutjats de Terrassa per protestar contra la reforma de Gallardón el desembre passat. Foto: ACN

Pràcticament totes les associacions de jutges i fiscals de l'Estat s'han sumat a la vaga d'aquest dimecres en protesta per les diverses reformes que impulsa el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón. Entre aquestes, destaquen la imposició de taxes judicials, la reforma del Codi Penal, del Consell General del Poder Judicial i del Registre Civil. A més, els treballadors en vaga també demanen més mitjans humans i materials, com ja havien fet en anteriors protestes. El president del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno, ha considerat que "la vaga està justificada". Segons Gimeno, les reformes limiten l'òrgan de govern i els jutges pensen que han perdut part de la seva "independència", considerada "vital" en un moment en què han de jutjar aspectes "tan delicats". Per altre banda, les associacions conservadores s'han desmarcat de la convocatòria i volen exhaurir les vies de negociació.
 
El president del Consell de l'Advocacia Catalana (CICAC) i degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), Pedro L. Yúfera, va dir aquest dilluns que veu "insuficient" l'anunci del ministre Gallardón de rebaixar i suprimir algunes de les taxes judicials estatals, que oscil·len entre 50 i 800 euros, i exigeix la derogació "definitiva" d'aquestes. Yúfera considera que cal veure si la mesura del ministre es tracta d'una modificació real o només d'un anunci per evitar un recurs de la Defensora del Poble al Tribunal Constitucional. El president de l'Advocacia Catalana ha recordat que les taxes judicials suposen "un obstacle en l'accés dels ciutadans a la justícia".
 
La setmana passada el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va demanar a la Defensora del Poble, Soledad Becerril, que presentés un recurs davant del Tribunal Constitucional contra la Llei de taxes judicials. El Síndic va afegir a la sol·licitud més d'11.000 signatures recollides pels col·legis d'advocats catalans, que consideren que és una vulneració de diversos drets establerts en la pròpia Constitució.
 
La vaga no afecta els jutjats de guàrdia, els judicis amb presos o les causes civils urgents.