Un empordanès, al nucli dur de la intel·ligència militar espanyola

El general de Brigada Francisco José Gan Pampols, nascut a Figueres i afincat a Lleida, i amb un full de serveis ple d'experiència en zones de combat, s'integrarà a la direcció de CIFAS

Redacció
20 de febrer del 2013
El General de Brigada Gan pampols a l'Afganistan.
El General de Brigada Gan pampols a l'Afganistan. | MdD
El General de Brigada Gan pampols a l'Afganistan. Foto: MdD

Serà una curiositat històrica i més en els temps que corren. Un català s'incorporarà al cervell d'una de les estructures més sensibles de l'Estat espanyol, el CIFAS, l'acrònim del poderós Centre d'Intel·ligència de les Forces Armades, el punt neuràlgic de la informació, l'estratègia i l'operatiu militar espanyol. L'escollit és el general de brigada Francisco José Gan Pampols, un figuerenc criat a Lleida amb un impressionant full de serveis, experiència en territori de combat, especialista es operacions especials de muntanya -alpinista de reconegut prestigi-, expert en "gestió de l'adversitat" i exdirector del centre d'exercicis de l'OTAN.

El general Gan Pampols dirigia fins ara l'Acadèmia Militar de Saragossa. Segons fonts militars consultades per Nació Digital, el ministre de Defensa, Pablo Morenés, ha decidit canviar la destinació de Gan Pampols perquè ha enllestit la tasca d'aplicar el pla Bolonya en  el centre docent militar.

Morenés ha aprofitat l'avinentesa per incorporar Gan en el cervell operatiu de l'estratègia militar un comandament relativament jove, sobradament preparat i sorgit de les casernes catalanes, un detall que no s'escapa del procés sobiranista que viu Catalunya; procés  que ha despertat certs recels en sectors de l'exèrcit.

Si res no canvia, el nomenament serà oficial aquest dijous. Així al nucli dur de la intel·ligència que analitza i alerta de les situacions d'interès militar amb risc potencial de crisi hi haurà un català.

Sociòleg i alpinista: la tercera persona que ha assolit els tres pols de la Terra

Francisco José Gan Pampols va néixer a Figueres, Alt Empordà, però està afincat a Lleida, és llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia, diplomat en tropes de Muntanya i Estat Major, i especialista en carros de combat.

En el camp internacional, aquest general va ser cap d'instructors de simulació i maniobres de l'OTAN; cap d'operacions a Bòsnia Hercegovina de l'ONU i l'OTAN; Cap d'Estat Major Operatiu de Brigada Multinacional Oest a Kosovo i Cap de l'equip de Reconstrucció Provincial de Qala i Naw a l'Afganistan.

Val afegir que és un meritori alpinista que ha estat el tercer home en completar tres expedicions polars: Pol Sud geogràfic (Continent Antàrtic), Travessia de Lapònia-Cap Nord (Finlàndia i Noruega) i Pol Nord geogràfic (sortida des costa de Sibèria - Rússia). A més ha fet els pics de l'Everest, Aconcagua, el Kilimanjaro i el Nanga Parbat entre molts altres. De fet, ha estat un dels protagonistes del programa "Al filo de lo imposible" de TVE.