Banyoles torna a desafiar Llanos de Luna

Torna a treure la bandera espanyola, oficialment per unes obres al balcó

Redacció
19 de febrer del 2013
La façana de l'Ajuntament de Banyoles sense banderes per les obres al balcó i davant una senyera penjada pels concentrats que ahir al vespre van protestar davant de l'edifici.
La façana de l'Ajuntament de Banyoles sense banderes per les obres al balcó i davant una senyera penjada pels concentrats que ahir al vespre van protestar davant de l'edifici. | Lourdes Casademont
La façana de l'Ajuntament de Banyoles sense banderes per les obres al balcó i davant una senyera penjada pels concentrats que ahir al vespre van protestar davant de l'edifici. Foto: Lourdes Casademont.

Poc més de tres dies és el temps que ha estat penjada la bandera espanyola a la façana de l'Ajuntament de Banyoles, després que l'equip de govern decidís posar-la divendres passat en compliment del requeriment que se'ls va fer des de la subdelegació del govern espanyol. El termini acabava aquell divendres i es volia així evitar una possible demanda judicial per incompliment de l'ordre. El gest va suscitar el descontent dels sectors més independentistes, que van organitzar una concentració ahir al vespre davant del consistori, coincidint amb la celebració del ple. Aquell mateix migdia, però i per sorpresa de tothom, ja s'havia retirat amb motiu d'unes obres de reforma del balcó.

Les obres han arribat en un moment molt oportú, especialment per aquells que es van manifestar en contra que l'Ajuntament de Banyoles decidís cedir davant la petició de la subdelegació del govern espanyol. A les xarxes socials va córrer la notícia amb imatges del balcó i fins i tot es va crear el hashtag #BanyolesisnotSpain. També es va convocar als ciutadans a concentrar-se davant de l'Ajuntament, coincidint amb la celebració del ple municipal que començava a un quart de nou del vespre per expressar el rebuig de la mesura. Tot i que la bandera ja no hi era, la trobada es va mantenir.

Unes 150 persones s'hi van aplegar amb pancartes amb missatges independentistes i algunes van irrompre al ple i van protagonitzar una xiulada, obligant a parar la sessió durant més d'un quart d'hora. Finalment, es va decidir acabar amb la protesta i es va recuperar la normalitat. Durant el ple, l'alcalde va explicar els motius de la decisió de retirar la bandera. Segons va dir, aquell mateix dilluns van rebre el permís que faltava de la Comissió de Patrimoni per poder fer les obres de millora de la façana i dels balustres de la balconada, que es troben en mal estat, que feia temps que estaven previstes. Per això, es va decidir retirar totes les banderes per poder dur a terme els treballs.

L'alternativa a posar la bandera espanyola

Des d'ICV, es va proposar durant el ple una alternativa que podria satisfer a totes les parts i de fet, l'alcalde, Miquel Noguer (CiU), va dir que ho estudiarien. Segons explica el seu regidor, Joan Luengo, es tractaria de no posar cap bandera al balcó i en comptes d'això hissar una senyera o una estelada -si s'acordés per ple- a la font que hi ha davant de la façana del consistori. "Sabem que la llei diu que han d'anar al balcó, i per tant podem incomplir la normativa de banderes, però creiem que a María de los Llanos de Luna li molesta que al balcó només hi hagi la catalana; si no n'hi ha cap, potser no li molestarà tant", explica el regidor. Actualment ja es pot veure una senyera penjada a la font, que els concentrats d'ahir al vespre van deixar durant la protesta.

Per Luengo, "la coincidència de les obres fa malpensar" i recorda que altres formacions banda de la seva, com ara Junts per Banyoles i la CUP, també van expressar el seu rebuig a penjar la bandera espanyola durant el ple d'ahir. L'Ajuntament va explicar en un comunicat la decisió de posar la bandera divendres passat, on es deia que volien evitar una "guerra de banderes" i no haver de destinar diners en cas d'arribar a un procés judicial per l'incompliment del requeriment.