1 de 10

Sense sou el 82% dels regidors, i els municipis endeutats, recentralitzats

L'estat estableix que els regidors de consistoris de menys de 1.000 habitants no cobraran, i que els ajuntaments endeutats hauran de traslladar la seva gestió a les diputacions

per NacióGirona, 15 de febrer de 2013 a les 17:28 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de febrer de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Montoro, després d'un consell de ministres espanyols. Foto: La Moncloa.

El ministre espanyol d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha presentat aquest divendres la reforma de l'Administració Local que preveu, entre d'altres, "acabar amb les competències impròpies dels ajuntaments" i que el 82% dels regidors dels ajuntaments de l'Estat deixin de cobrar per la seva tasca i hagin de compaginar la seva activitat política amb la professional. Així, dels 68.285 regidors que hi ha actualment a l'Estat, només 12.128 tindran un retribució, que serà per la seva dedicació exclusiva. D'altra banda, els alcaldes dels municipis de menys de 1.000 habitants tampoc rebran una retribució. Ara, l'informe que ha presentat Montoro serà estudiat pel Consell d'Estat.


Montoro també ha explicat que aquells municipis que no puguin complir els estandards en matèria de serveis públics es traslladarà la seva gestió a les diputacions, que són el següent esglaó de l'administració local. Segons el ministre, els ens provincials es convertirien en els "grans gestors de serveis per a municipis més petits, que són la majoria". El ministre també ha explicat que quedarà prohibida la creació de noves empreses públiques i que les actuals s'hauran de sanejar o bé tancar.

Per Montoro, aquesta reforma suposa "un gran avanç" i l'ha qualificat com una de les "més ambicioses", "estalviadora" i que permetrà Espanya "tornar a créixer sobre la base de l'estabilitat". Un dels principis és, tal com ha definit, "una administració, una competència" per aconseguir un estalvi i una "major eficiència" de les administracions, segons ha explicat.


El ministre ha negat que la reforma "redueixi competències" als ajuntaments i ha assegurat és que "avançar en el municipalisme". "No és treure competències als ajuntaments", ha insistit, sinó que ha dit que és un "reordenament". Montoro ha explicat que es vol acabar amb les "comunitats impròpies" dels ajuntaments locals, si bé ha dit que les corporacions locals poden establir convenis amb les comunitats algunes d'aquestes competències, sempre i quan comptin amb una "seguretat financera", aportant la corresponen partida pressupostària.

Una altra de les mesures prevista en la llei de reforma de l'Administració local és que les mancomunitats que no presentin els seus comptes al Tribunal de Comptes desapareixeran. "No podem admetre que es gestionin recursos públics sense rendir compte", ha comentat Montoro, que ha admès que és conscient que algunes de les mancomunitats i entitats locals "mai no han rendit comptes".

 

Participació